Business & Finance Πέμπτη 11/05/2023, 13:37
BUSINESS & FINANCE

Καταργείται το άβατο των γυναικών στα hedge funds – Η Man Group κάνει την αρχή

Η Man Group Plc διόρισε την πρώτη γυναίκα CEO, μια θέση που ελάχιστες γυναίκες κατέχουν διεθνώς σε hedge funds

Καταργείται το άβατο των γυναικών στα hedge funds – Η Man Group κάνει την αρχή

Μετά από 240 χρόνια λειτουργίας της, η Man Group Plc διόρισε την πρώτη γυναίκα CEO, μια θέση που ελάχιστες γυναίκες κατέχουν διεθνώς σε hedge funds και ιδίως τέτοιου βεληνεκούς. H Robyn Grew, ετών 54, παίρνει τη θέση του Luke Ellis, ο οποίος στα 60 του χρόνια αποχωρεί από το τιμόνι της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας hedge fund στον κόσμο την 1η Σεπτεμβρίου. 

H Grew, η οποία ξεκίνησε να δουλεύει στη Man Group το 2009 και είναι τώρα COO της εταιρείας, θα μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον νέο της ρόλο, αλλά θα συνεχίσει να ζει μεγάλο μέρος του χρόνου στις ΗΠΑ. Πριν ενταχθεί στην εταιρεία το 2009, η Grew κατείχε ανώτερες θέσεις στην Barclays Plc και στη Lehman Brothers. Αναλαμβάνει τα ηνία την ώρα οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αντιμετωπίζουν έναν ριζικά αλλαγμένο κόσμο μετά από δύο δεκαετίες που σημαδεύτηκαν από ιστορικά χαμηλά επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση. Ο υψηλότερος πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν βάλει τέλος στην ανοδική πορεία της αγοράς μετοχών και έχουν συμπιέσει τα κέρδη σε ολόκληρο τον κλάδο. «Η συνταξιοδότηση του Ellis θεωρείται από πολλούς επενδυτές ως πλήγμα», έγραψε σε σημείωμα η Haley Tam, αναλύτρια της Credit Suisse Group AG. «Αλλά η κα Grew είναι μια ικανή διάδοχος με εμπειρία». 

Σημειωτέον ότι η απόφαση αυτή έρχεται μετά τον διορισμό της Anne Wade ως πρώτης γυναίκας προέδρου του ΔΣ στη θέση του John Cryan, ο οποίος παραιτείται προς τα τέλη του 2023, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Φεβρουαρίου. 

Ανάμεσα σε χιλιάδες hedge funds και άλλες επενδυτικές εταιρείες παγκοσμίως, οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 21,3% των εργαζομένων, σύμφωνα με μία έρευνα της Preqin τον Μάρτιο. Καταλαμβάνουν μόνο το 13,6% των ανώτερων θέσεων και το ποσοστό των γυναικών μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι ακόμα χαμηλότερο, στο 10,3%, διαπίστωσε ο πάροχος δεδομένων. Κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί στις παρυφές του κλάδου. Η SurgoCap Partners της Mala Gaonkar ξεκίνησε το hedge fund της με 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, το μεγαλύτερο ντεμπούτο για ένα hedge fund από γυναίκες που έγινε ποτέ.

Η Man Group ιδρύθηκε το 1783 από τον κατασκευαστή βαρελιών James Man και είχε την έδρα της περίπου 500 μέτρα από το σημερινό της γραφείο κατά μήκος του Τάμεση στο Λονδίνο. Κατά τους επόμενους δύο αιώνες, προμήθευε ρούμι στο Βασιλικό Ναυτικό και εμπορευόταν αγαθά όπως ο καφές και η ζάχαρη προτού τελικά επικεντρωθεί αποκλειστικά στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. 

Η εταιρεία δείχνει να αψηφά μια πρόσφατη τάση εκροών από τον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων και προσελκύει πελάτες μέσω της γκάμα των κεφαλαίων της, από μακροχρόνιες ή εναλλακτικές δεξαμενές. Οι πελάτες της διέθεσαν καθαρά 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της το τρίμηνο έως τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg/Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Μην λέτε στον προϊστάμενο «όχι» – Οι δύο λέξεις που πρέπει να πείτε

Victoria’s Secret: Προσπαθεί να ξεφύγει από το σκάνδαλο, επαναφέροντας τις επίδειξεις μόδας

Goldman Sachs: Θα καταβάλει 215 εκατ. στις εργαζόμενές της για σεξιστικές διακρίσεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News