Business & Finance Πέμπτη 11/05/2023, 10:29
ΒUSINESS & FINANCE

SoftBank: Ζημίες ρεκόρ για τη μονάδα της Vision Fund

SoftBank: Ζημίες ρεκόρ για τη μονάδα της Vision Fund

Ετήσιες ζημίες ρεκόρ παρουσίασε η μονάδα Vision Fund της SoftBank Group καθώς η πρόσφατη ανάκαμψη της διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς δεν κατάφερε να καλύψει τις μεγάλες απομειώσεις των τελευταίων τριών τριμήνων. 

Το Vision Fund παρουσίασε ζημίες ύψους 32 δισ.δολαρίων (4,3 τρισ.γιέν) στη διάρκεια του οικονομικού έτους που έληξε στα τέλη Μαρτίου συγκριτικά με τις ζημίες των 2,6 τρισ.γιέν του αμέσως προηγούμενου έτους. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ζημίες του συγκεκριμένου τμήματος από το 2017 όταν ο ιδρυτής Μασαγιόσι Σον συνέστησε το υποστηριζόμενο από τη Σαουδική Αραβία και Αμπού Ντάμπι fund. 

Ο δείκτης Nasdaq 100, που παρακολουθεί τις επιδόσεις των κορυφαίων τεχνολογικών μετοχών, σημείωσε ράλι 20% στο τρίμηνο έως τα τέλη Μαρτίου, αυξάνοντας την τιμή μετοχής για τις μεγαλύτερες επενδύσεις της SoftBank. Η Coupang ενισχύθηκε 9% και η Didi Global περίπου 20% στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Vision Fund εξακολουθούν να έχουν «ανοικτές τις πληγές τους» από την περυσινή κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς. 

Πολλές από τις εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει η SoftBank δεν είναι ακόμη κερδοφόρες, ενώ η αγορά αρχικών δημοσίων εγγραφών παραμένει υποτονική. «Εξακολουθώ να είμαι επιφυλακτικός για την υπόλοιπη διάρκεια του έτους και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να βλέπουν τις αποτιμήσεις τους υπό πίεση», αναφέρει ο Βίκτορ Γκαλιάνο, ανεξάρτητος αναλυτής της Smartkarma. 

Ο δισεκατομμυριούχος Σον ανέφερε ότι η εταιρεία θα παραμείνει στην «άμυνα» έως ότου οι χρηματοοικονομικές αγορές ανακάμψουν. Η SoftBank βρίσκεται σε διαδικασία αποεπένδυσης μίας σειράς ενεργητικού προκειμένου να εξυγιάνει τον ισολογισμό της και να καθησυχάσει τους επενδυτές, προωθώντας ταυτόχρονα και την πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια εγγραφή της Arm. 

Tραπεζικοί κύκλοι αποτιμούν την αξία της Arm μεταξύ 30 και 70 δισ.δολαρίων, ένα αρκετά μεγάλο εύρος διακύμανσης εν μέσω της έντονης νευρικότητας που επικρατεί στις μετοχές του κλάδου ημιαγωγών. 

Η SoftBank «ξεφορτώθηκε» μετοχές αξίας 7,3 δισ.δολαρίων της Alibaba στη διάρκεια του τρέχοντος έτους μέσω προπληρωμένων προθεσμιακών συμβολαίων, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg. Αυτό έχει περιορίσει τις μετοχές της Alibaba στη SoftBank γύρω στο 3,8%. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ιαπωνικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι προχώρησε στο πρώτο στάδιο της πώλησης του τμήματος venture capital, SoftBank Ventures Asia Corp. σε μία οντότητα υπό την ηγεσία του Τάιζο Σον, του νεώτερου αδελφού του Σον. Οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν αποκαλυφθεί. 

Η πώληση αυτή θα μπορούσε να ελαφρύνει τη SoftBank από τα οικονομικά βάρη, ενώ η ρευστοποίηση των μετοχών της Alibaba θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει τα έσοδα της SoftBank απότις αποεπενδύσεις, σύμφωνα με τον αναλυτή Μάρβιν Λο τoυ Bloomberg Intelligence.

Eπίσης, η SoftBank βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για την πώληση της Fortress Investment Group στην Mubadala στην τιμή των 3 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με τους Financial Times, επικαλούμενοι πηγές. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

WeWork: Κοντά σε συμφωνία οικονομικής αναδιάρθρωσης με τη SoftBank

Ζημίες-ρεκόρ για το μεγαλύτερο τεχνολογικό fund του κόσμου

SoftBank: IPO για την Αrm μετά το «ναυάγιο» των 40 δισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News