Business & Finance Δευτέρα 8/08/2022, 10:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζημίες-ρεκόρ για το μεγαλύτερο τεχνολογικό fund του κόσμου

Ζημίες-ρεκόρ για το μεγαλύτερο τεχνολογικό fund του κόσμου

Το πρωτοφανές επίπεδο των 23,4 δισ. δολαρίων άγγιξαν οι ζημίες της SoftBank το δεύτερο τρίμηνο του έτους. «Βαρίδι» για τους ισολογισμούς του ομίλου ήταν οι απώλειες του Vision Fund, του μεγαλύτερου τεχνολογικού fund παγκοσμίως, το οποίο δέχθηκε ισχυρά πλήγματα από το διεθνές selloff στον κλάδο της τεχνολογίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης του Nasdaq 100, που αποτελεί βαρόμετρο για τον τεχνολογικό κλάδο, έχει διολισθήσει 22% το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται μάλιστα για τη χειρότερη απόδοση τριμήνου από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Ωστόσο, μεγάλες ήταν οι απώλειες και το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Το χαρτοφυλάκιο

Στο χαρτοφυλάκιο του τεχνολογικού fund συμπεριλαμβάνονται μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, αλλά και εκατοντάδες startups, οι οποίες δεν είναι ακόμη εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Δεδομένου ότι οι IPO των εταιρειών αυτών υποχωρεί συνεχώς, η SoftBank δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει άλλα προγραμματισμένα εγχειρήματα.

Ενδεικτικά, η SoftBank αναμένει να «περάσει η μπόρα», ώστε να αποσπάσει κέρδη από την εξαγορά της μονάδας κατασκευής ημιαγωγών της Arm (την οποία εξαγόρασε έναντι 32 δισ. δολαρίων) μέσω IPO. Οι μετοχές της ByteDance, της μητρικής της TikTok, έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον 25% από το τέλος του 2021, ενώ η αποτίμηση της Klarna, της σουηδικής εταιρείας buy now pay later, έχει υποχωρήσει 85%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μάλιστα, οι μετοχές της SoftBank είναι πολύ κοντά στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από πέντε χρόνια, προτού δηλαδή δημιουργηθεί το Vision Fund, παρότι μεσολάβησε μία σειρά επιθετικών προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών. Πρόσφατα, ο όμιλος ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψος 1 τρισ. γεν μέχρι το Σεπτέμβριο. Η ανακοίνωση αυτή, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ότι η εταιρεία θα πραγματοποιήσει και άλλα τέτοιου είδους προγράμματα μέχρι το τέλος του έτους, έχουν ενισχύσει τη μετοχή της κατά περίπου 5% φέτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η «τέλεια καταιγίδα» χτυπά και τις Big Tech

«Γρήγορο χρήμα» μέσω YouTube: Δρόμος στρωμένος με απάτες και λογοκλοπές

Στην αγορά smart οικιακών συσκευών μπαίνει η Amazon: Εξαγορά 1,65 δισ. της iRobot

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News