BUSINESS & FINANCE

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 20.000 αιτήσεις, μόνο 1.350 έχουν βρει ακίνητο

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 20.000 αιτήσεις, μόνο 1.350 έχουν βρει ακίνητο

Η βροχή αιτήσεων με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι τράπεζες απέχει πολύ ακόμη από το να μεταφραστεί σε εκταμιεύσεις δανείων. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των τραπεζών βάσει των οποίων, από το σύνολο των 20.000 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, επιλέξιμες, ήτοι αυτές που οι υποψήφιοι πληρούν τα κριτήρια, είναι περίπου 65%, δηλαδή περί τις 13.500, και από αυτές μόλις το 10% περίπου συνοδεύεται με συγκεκριμένη πρόταση αγοράς ακινήτου.

Ο υψηλός αριθμός των αιτήσεων περιλαμβάνει επίσης και διπλοεγγραφές, αφού αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν αίτηση όχι σε μία, αλλά σε περισσότερες τράπεζες, αξιολογώντας το ύψος του συνολικού δανείου που εξασφαλίζουν ανάλογα και με την πιστωτική πολιτική κάθε τράπεζας. Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, «αυτό δεν σημαίνει ότι το ενδιαφέρον δεν είναι πραγματικό». Σε συνδυασμό με τους ευνοϊκούς όρους του προγράμματος που επιτρέπουν την απόκτηση στέγης σε προσιτό κόστος εν μέσω ανόδου των επιτοκίων, η αυξημένη ζήτηση αποτυπώνει τις υψηλές ανάγκες για στέγαση μέσω αγοράς κατοικίας που έχει δημιουργήσει και η άνοδος των ενοικίων. Η πλειονότητα των αιτούντων επιδιώκει να κατοχυρώσει μια θέση στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ακόμη και αν δεν έχει εντοπίσει το υποψήφιο ακίνητο, και αρκετοί είναι αυτοί που δηλώνουν ενδεικτικά ένα ακίνητο. Αυτό συμβαίνει γιατί η διαδικασία μέσω του προγράμματος δίνει προβάδισμα, μετά την προέγκριση της επιλεξιμότητας και της πιστοληπτικής ικανότητας του αιτούντος για την εξέταση της αίτησης, σε αυτές που συνοδεύονται με πρόταση ακινήτου, δεσμεύοντας το σχετικό ποσό από τον προϋπολογισμό του προγράμματος.

Ο συνωστισμός πάντως έχει δημιουργήσει ήδη τα πρώτα προβλήματα στις τράπεζες και στο δίκτυο των καταστημάτων που είναι στελεχωμένα με μικρότερο αριθμό υπαλλήλων και σε αρκετές περιπτώσεις ο χρόνος για τον προγραμματισμό ενός ραντεβού απαιτεί μία ή ίσως και δύο εβδομάδες, ειδικά για τα καταστήματα σε κεντρικά σημεία, που είναι ούτως ή άλλως υψηλής επισκεψιμότητας.

Το στάδιο της προέγκρισης απαιτεί κάτι λιγότερο από μία εβδομάδα, αλλά με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των αιτούντων δεν έχει βρει το ακίνητο που θα αγοράσει, ο δρόμος μέχρι την έγκριση του δανείου και την εκταμίευση του ποσού αναμένεται ότι θα είναι μακρύς. Δεδομένου μάλιστα ότι το πρόγραμμα επιδοτεί τα ακίνητα μεγάλης παλαιότητας, πολλά από τα οποία έχουν μεγάλες αυθαιρεσίες, ο χρόνος της εκταμίευσης αναμένεται ότι θα απαιτήσει έως και ένα χρόνο, στον βαθμό που η νομοθεσία επιβάλλει την τακτοποίηση του ακινήτου πριν από τη μεταβίβαση.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι τράπεζες έχουν προϋπολογίσει μέρος μόνο της αύξησης των εργασιών τους από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι η ωρίμανση αυτών των αιτήσεων, που περνάει από την αξιολόγηση του πελάτη, τον τεχνικό και νομικό έλεγχο του ακινήτου και εντέλει την υπογραφή της σύμβασης και την εκταμίευση του ποσού, θα απαιτήσει αρκετό χρόνο και μέρος της ζήτησης θα μεταφερθεί και στο 2024.

Να σημειωθεί ότι μέσω του προγράμματος οι τράπεζες χρηματοδοτούν το 90% της τιμής που αναγράφεται στο συμβόλαιο, θέτοντας ως ασφαλιστική δικλίδα την αξιολόγηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Ετσι, αν η εμπορική αξία του ακινήτου υπολείπεται της αξίας που αναγράφεται στο συμβόλαιο, το δάνειο θα προσαρμοστεί ανάλογα.

Διαβάστε επίσης: 

Υπ. Εργασίας: Πάνω από 18.000 οι αιτήσεις για νέα στεγαστικά δάνεια

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 14.000 αιτήσεις νέων για φθηνά στεγαστικά

Εγκλωβισμένοι στο πατρικό σπίτι οι νέοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News