Business & Finance Τρίτη 25/04/2023, 22:30
ΑΓΟΡΕΣ

ΗΠΑ: Οι χαμηλές τραπεζικές καταθέσεις σπρώχνουν τους επενδυτές στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα

ΗΠΑ: Οι χαμηλές τραπεζικές καταθέσεις σπρώχνουν τους επενδυτές στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα

Οι μικροεπενδυτές αγοράζουν νέα αμερικανικά βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα με ρυθμό ρεκόρ, καθώς αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις ως εναλλακτική στους τραπεζικούς λογαριασμούς που προσφέρουν υπερβολικά χαμηλά επιτόκια.

Οι επενδυτές αγόρασαν αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας 48,4 δισ.δολαρίων το Μάρτιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, με τη ζήτηση να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό στις αρχές Απριλίου.  

Οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι εκπνέουν σε μερικές ημέρες έως ένα χρόνο μετά την έκδοσή τους και μπορούν να προσφέρουν αποδόσεις υψηλές έως και 5% τώρα που η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκιά της για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. 

«Η ζήτηση για βραχυπρόθεσμους τίτλους είναι ιδιαίτερα έντονη από τις αρχές του έτους χάρη στα ελκυστικά επιτόκια έναντι των τραπεζικών καταθέσεων», αναφέρει η Κάθι Τζόουνς, στρατηγική αναλύτρια της Schwab Center for Financial Research. 

Oι καταθέσεις στις αμερικανικές τράπεζες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο ετών στα μέσα Απριλίου, στα 17,2 τρισ.δολάρια, περίπου κατά 1 τρισ.δολάρια σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με την Fed. 

Oι επενδυτές αγόρασαν τον προηγούμενο μήνα το 3,7% των νέων εντόκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου που έχουν εκδοθεί αξίας 1,3 τρισ.δολαρίων, ποσοστό αυξημένο από το 1,1% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια. Τα στοιχεία του Μαρτίου σηματοδοτούν το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2008. Στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, οι μεμονωμένοι επενδυτές αγόρασαν το 3,8% από τις ομολογιακές εκδόσεις των 266 δισ.δολαρίων. 

Υπάρχει μία εν δυνάμει ανησυχία για τους μικροεπενδυτές στην αγορά εντόκων γραμματίων στις ΗΠΑ: το ανώτατο όριο του χρέους. Το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει την αύξηση του χρέους που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 31,4 τρισ.δολάρια έως το καλοκαίρι, προκειμένου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποφύγει τη στάση πληρωμών χρέους της. Όμως οι πολιτικές αντιθέσεις σημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες. 

Τα έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου που λήγουν στα τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου έχουν δει τις τιμές τους να μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες και αναμένεται να γίνει πιο δύσκολη η διαπραγμάτευσή τους, σύμφωνα με αναλυτές, που σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορεί να δυσκολευθούν να τα ρευστοποιήσουν πιο γρήγορα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

Ωστόσο, όσο τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων παραμένουν χαμηλά, η τάση θα συνεχίσει να κλίνει προς μεγαλύτερες αγορές εντόκων γραμματίων του δημοσίου. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News