Business & Finance Πέμπτη 6/04/2023, 15:48
BUSINESS & FINANCE

Axia Research: Πόσο θα κοστίσει στις τράπεζες το «πάγωμα» των δόσεων στα στεγαστικά

Axia Research: Πόσο θα κοστίσει στις τράπεζες το «πάγωμα» των δόσεων στα στεγαστικά

Στα 146 εκατ. ευρώ υπολογίζει η Axia Research το κόστος που θα έχει για τις τράπεζες το σχέδιο για το «πάγωμα» των δόσεων στα στεγαστικά για ένα χρόνο. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, πρόκειται για αμελητέο κόστος, το οποίο αντιστοιχεί στο 2,2% του στόχου για τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα του 2023, όμως από την άλλη πλευρά, αμβλύνει τις ανησυχίες για την ποιότητα ενεργητικού στα στεγαστικά δάνεια.

Παρότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν καθοριστεί ακόμα, η Axia υπολογίζει ότι σε αυτό θα ενταχθούν στεγαστικά δάνεια περίπου 24 δισ. ευρώ, καθώς η μερίδα του λέοντος των δανείων στην Ελλάδα είναι κυμαινόμενου επιτοκίου.

Για να υπολογίσουν το κόστος του σχεδίου για τις ελληνικές τράπεζες, οι αναλυτές υποθέτουν ότι το όριο θα τεθεί στο 2,9% (χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς το euribor ενός μήνα στις 31 Μαρτίου 2023) και το terminal επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,5% (δηλαδή 50 μονάδες βάσης υψηλότερα επίπεδα τα τρέχοντα επίπεδα).

Έτσι, η αρνητική επίδραση στα καθαρά έσοδα από τόκους υπολογίζεται στα 31,3 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, στα 41 εκατ. ευρώ για την Eurobank, στα 38,8 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 35,1 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Axia Research: Πόσο θα κοστίσει στις τράπεζες το «πάγωμα» των δόσεων στα στεγαστικά-1

«Κατά την άποψή μας, η επίδραση είναι αμελητέα, αλλά πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι αυτά τα έξτρα επιτοκιακά έσοδα δεν είχαν προϋπολογισθεί στους στόχους των τραπεζών για το 2023», επισημαίνουν οι αναλυτές.

Έτσι, οι στόχοι για τα επιτοκιακά έσοδα εξακολουθούν να ισχύουν, με την Axia μάλιστα να προβλέπει ότι οι τράπεζες θα τους ξεπεράσουν, καθώς άλλα δάνεια –π.χ. τα επιχειρηματικά- δεν εντάσσονται στο σχέδιο.

Αντίθετα, η πρωτοβουλία έχει και άλλα οφέλη, με δεδομένο ότι:

–          Δείχνει την αυξανόμενη κοινωνική ευαισθησία των τραπεζών.

–          Απομακρύνει τις ανησυχίες για την ποιότητα ενεργητικού στα στεγαστικά δάνεια.

Και καθώς πρόκειται για μία πρωτοβουλία των τραπεζών (και όχι κυβερνητική οδηγία), δεν θα έχει ρυθμιστικές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού ή μετακίνηση δανείων στο Stage.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Δάνεια: Τι σημαίνει το «πάγωμα» στις δόσεις των στεγαστικών δανείων

Παγώνουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για τους ενήμερους δανειολήπτες

Κανείς δεν θέλει να δανειστεί τόσο ακριβά – Κίνδυνος για την ανάπτυξη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News