ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγώνουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για τους ενήμερους δανειολήπτες

Παγώνουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για τους ενήμερους δανειολήπτες

Στο πάγωμα των περαιτέρω αυξήσεων στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που είναι ενήμερα συμφώνησαν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν στα ισχύοντα επίπεδα την επιβάρυνση των νοικοκυριών από πρόσθετες ανοδικές τάσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

Στο μέτρο φαίνεται να έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής η Alpha Bank και η Eurobank. Σε αντίστοιχες κινήσεις αναμένεται να προχωρήσουν και οι άλλες τράπεζες, καθώς η κάθε μία ακολουθεί τη δική της πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία αναφοράς βάσει της οποίας θα παγώσουν τα επιτόκια εξετάζεται να είναι η 31η Μαρτίου και θα αφορά όλους τους τύπους euribor, δηλαδή 1 ή 3 μηνών, το επιτόκιο libor βάσει του οποίου υπολογίζονται τα δάνεια που έχουν συναφθεί με ελβετικό φράγκο καθώς και όλα τα στεγαστικά δάνεια που συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Να σημειωθεί ότι το euribor 3μήνου ήταν στα τέλη Μαρτίου στο 3,03%. 

Πάνω στο εκάστοτε επιτόκιο με βάση την ημερομηνία αναφοράς που θα συμφωνηθεί η κάθε τράπεζα θα υπολογίζει το περιθώριο (spread) που έχει συμφωνηθεί με τον δανειολήπτη και θα προκύπτει η δόση του δανείου. Σύμφωνα με πηγές από τράπεζες το μέτρο ουσιαστικά μετατρέπει σε σταθερά όλα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για συγκεκριμένο διάστημα που σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν θα ισχύει για 12 μήνες.

Αν στο διάστημα αυτό υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων τότε η μείωση θα εφαρμοστεί προς όφελος του πελάτη φυσικά. Το κόστος βαρύνει τις τράπεζες και σύμφωνα με τις τράπεζες δεν αφορά τα νεα δάνεια, ούτε φυσικά τα δάνεια με σταθερό ούτως ή άλλως επιτόκιο. Σημείωνεται πως το σύνολο των στετγαστικών δανείων εκτιμάται στα 29,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το ποσό αυτό αφορά όλα τα δάνεια ενήμερα ή μή. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Στα αζήτητα η επιδότηση δανείου για 28.500 ευάλωτους οφειλέτες

Κανείς δεν θέλει να δανειστεί τόσο ακριβά – Κίνδυνος για την ανάπτυξη

Δάνεια: Στο τραπέζι η στήριξη των μεσαίων νοικοκυριών λόγω ανόδου επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News