Business & Finance Τετάρτη 5/04/2023, 21:16
ΒUSINESS & FINANCE

Γερμανία: Συστάσεις προς Κομισιόν για το νέο μοντέλο διάσωσης τραπεζών

Γερμανία: Συστάσεις προς Κομισιόν για το νέο μοντέλο διάσωσης τραπεζών

Η Γερμανία έστειλε μήνυμα στην Ε.Ε. να μην αλλάξει τους κανόνες που επιτρέπουν σε τράπεζες οι οποίες είναι μέρος ενός δικτύου που παρέχει στήριξη σε περίπτωση κρίσης να επωφεληθούν από χαλαρότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις όσον αφορά τα κεφάλαια και τη ρευστότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στις 18 Απριλίου προσχέδιο μεταρρυθμίσεων των κανόνων που αφορούν στη διαχείριση προβληματικών τραπεζών. 

Το νέο σχέδιο λαμβάνει χώρα καθώς υπάρχει αυξημένη ανησυχία σχετικά με την κατάσταση των τραπεζών μετά την πτώχευση των SVB και Signature στις ΗΠΑ και την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS στην Ελβετία. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε σε επιστολή του προς την Κομισιόν και το Eurogroup ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να σεβαστεί την «καθαρή συμφωνία» που επιτεύχθηκε πέρυσι τον Ιούνιο για τη διατήρηση του πλαισίου που είναι γνωστό ως «Θεσμικά Συστήματα Προστασίας». (IPS).

«Από ό,τι έχω ενημερωθεί αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», φέρεται να δήλωσε ο Λίντνερ. Η Κομισιόν δεν έκανε κάποιο σχόλιο. Κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι το Eurogroup ζήτησε από την Κομισιόν να ισχυροποιήσει και να εναρμονίσει τους κανόνες αναφορικά με την χρήση των εθνικών συστημάτων εγγύησης καταθέσεων όταν μία τράπεζα διατρέχει κίνδυνο κατάρρευσης. 

«Η Κομισιόν βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις χώρες μέλη και τους μετόχους προτού ολοκληρώσει τις προτάσεις της. Πρόκειται για μία εξισορροπημένη πρόταση, η οποία λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των εθνικών τραπεζικών μοντέλων, καθώς και μία χρήσιμη μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης», όπως ανέφερε ο αξιωματούχος της Ε.Ε..

Τα «Θεσμικά Συστήματα Προστασίας» συνδέουν τις τράπεζες σε ένα εθνικό δίκτυο, επιτρέποντας σε μια προβληματική τράπεζα να λάβει οικονομική βοήθεια από τα άλλα μέλη του δικτύου. Αποτελούν μέρος του μηχανισμού προστασίας των καταθετών μιας χώρας. Τέτοια συστήματα υπάρχουν στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία. 

Τα υφιστάμενα σχέδια για το νέο μοντέλο διάσωσης των τραπεζών θα «εισάγουν σειρά νέων και σημαντικών περιορισμών» στα Θεσμικά Συστήματα Προστασίας αντιμετωπίζοντας τα ως συστήματα εγγύησης καταθέσεων, τόνισε ο Λίντνερ. 

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι άλλα στοιχεία του προσχεδίου, όπως το γενικά μεγάλο πεδίο που καλύπτουν οι κανόνες, θα οδηγήσουν σε «πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Θέλει να κάνει πιο εύκολη την εκκαθάριση των μεσαίου μεγέθους τραπεζών

Moody’s: Ανθεκτικές στη νομισματική σύσφιγξη οι ελληνικές τράπεζες

JP Morgan: Προτιμά τις ελληνικές τράπεζες – Άνετη με το εκλογικό ρίσκο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News