BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Προτιμά τις ελληνικές τράπεζες – Άνετη με το εκλογικό ρίσκο

JP Morgan: Προτιμά τις ελληνικές τράπεζες – Άνετη με το εκλογικό ρίσκο

Στην προτίμησή της για τις ελληνικές τράπεζες επιμένει η JP Morgan, παρά το εκλογικό ρίσκο. Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι οι επενδυτές είναι άνετοι με το πολιτικό περιβάλλον και το εκλογικό ρίσκο στην Ελλάδα, καθώς και απέναντι στο ευρύτερο μακροοικονομικό σκηνικό.

Με φόντο και τις πρόσφατες τραπεζικές αναταράξεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η JP Morgan μεταφέρει την αίσθησή της ότι οι επενδυτές είναι άνετοι με το investment case των ελληνικών τραπεζών. Κυρίως, το ενδιαφέρον και τα ερωτήματά τους εστιάζουν στο momentum του ROE, τόσο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, εξαιτίας των κινήσεων στα επιτόκια όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όπου κυριαρχούν θέματα όπως η βελτίωση της αποδοτικότητας των τραπεζών. Επίσης, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται και στο μέτωπο των μερισμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η JP Morgan εξακολουθεί να δηλώνει προτίμηση για τις ελληνικές τράπεζες.  Ο οίκος εντοπίζει θύλακες αξίας στις τράπεζες της περιοχής CEEMEA, οι οποίες εμφανίζουν τιμή/λογιστική αξία στο 1,3 και P/E 7,8, με ROE 17%. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι διατηρούν underweight θέσεις στην αναδυόμενη Ευρώπη, όπου προτιμούν τις ελληνικές τράπεζες.

Ανάμεσα στα top picks της συγκαταλέγεται η Eurobank, στην οποία έχει δώσει και σύσταση overweight. 

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο συγκεκριμένος οίκος έχει δηλώσει ότι τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στα ελληνικά ομόλογα βραχυπρόθεσμα, λόγω του αυξανόμενου πολιτικού κινδύνου. 

Όπως σημείωναν πρόσφατα οι αναλυτές της JP Morgan, οι εκλογές τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την 21η Μαΐου θα είναι  οι πρώτες που θα πραγματοποιηθούν μετά από δεκαετίες χωρίς το μπόνους των 50 εδρών για το κόμμα που παίρνει την πλειοψηφία των ψήφων.

Ένας νόμος για τροποποιημένο μπόνους 50 εδρών πέρασε από την τρέχουσα Βουλή, αλλά θα εφαρμοστεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, μετά από εκείνη της 21ης Μαΐου.

Η ανάλυση της JP Morgan αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε πτώση, ειδικά μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ωφελείται από αυτή την τάση.

«Με δεδομένες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και επίσης την απουσία του μπόνους των 50 εδρών, η προσδοκία του consensus είναι ότι οι εκλογές του Μαΐου του 2023 δεν αναμένεται να καταλήξουν σε μία βιώσιμη πλειοψηφία», αναφέρουν οι αναλυτές. Επομένως, μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση παραμένει το επικρατέστερο σενάριο.

«Οι προσδοκίες μας είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει είτε μία κυβέρνηση πλειοψηφίας ή μία κυβέρνηση συνασπισμού έπειτα από τις δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να εφαρμόζει μία εποικοδομητική ατζέντα πολιτικών», τονίζουν.

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan: Οι νέες προβλέψεις της για τις εκλογές και την επενδυτική βαθμίδα

UniCredit: Περιμένει ανάπτυξη 1,4% φέτος στην Ελλάδα – Τι λέει για τις εκλογές

Goldman Sachs: Βλέπει επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα πριν τις εκλογές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News