ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: Οι νέες προβλέψεις της για τις εκλογές και την επενδυτική βαθμίδα

JP Morgan: Οι νέες προβλέψεις της για τις εκλογές και την επενδυτική βαθμίδα

Για κίνδυνο αυξημένης μεταβλητότητας στα ελληνικά ομόλογα προειδοποιεί η JP Morgan καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, ειδικά εάν το χάσμα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να μειώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, οι εκλογές τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την 21η Μαΐου θα είναι  οι πρώτες που θα πραγματοποιηθούν μετά από δεκαετίες χωρίς το μπόνους των 50 εδρών για το κόμμα που παίρνει την πλειοψηφία των ψήφων.

JP Morgan: Οι νέες προβλέψεις της για τις εκλογές και την επενδυτική βαθμίδα-1

Ένας νόμος για τροποποιημένο μπόνους 50 εδρών πέρασε από την τρέχουσα Βουλή, αλλά θα εφαρμοστεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, μετά από εκείνη της 21ης Μαΐου.

Η ανάλυση της JP Morgan αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε πτώση, ειδικά μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ωφελείται από αυτή την τάση.

JP Morgan: Οι νέες προβλέψεις της για τις εκλογές και την επενδυτική βαθμίδα-2

«Με δεδομένες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και επίσης την απουσία του μπόνους των 50 εδρών, η προσδοκία του consensus είναι ότι οι εκλογές του Μαΐου του 2023 δεν αναμένεται να καταλήξουν σε μία βιώσιμη πλειοψηφία», αναφέρουν οι αναλυτές. Επομένως, μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση παραμένει το επικρατέστερο σενάριο.

«Οι προσδοκίες μας είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει είτε μία κυβέρνηση πλειοψηφίας ή μία κυβέρνηση συνασπισμού έπειτα από τις δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να εφαρμόζει μία εποικοδομητική ατζέντα πολιτικών», τονίζουν.

Μπροστά σε αυτές τις προοπτικές, η JP Morgan βλέπει κίνδυνο για αυξημένες διακυμάνσεις στα ομόλογα.

Πάντως, σημειώνει ότι οι ελληνικοί τίτλοι υπερ-απέδωσαν έναντι των υπόλοιπων της περιφέρειας την τελευταία εβδομάδα, κάτι το οποίο αποδίδει στις εξελίξεις από το μέτωπο της προσφοράς. Έπειτα από την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου, η Ελλάδα έχει καλύψει το 75% των μεικτών δανειακών αναγκών της για το 2023  (6 δισ. από τα 8 δισ. ευρώ), άρα δεν χρειάζεται κάποια νέα έκδοση έως ότου σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση, κάτι το οποίο ο οίκος τοποθετεί έως τα τέλη του τρίτου τριμήνου.

Στο πλαίσιο αυτό, η JP Morgan δηλώνει ότι παραμένει εποικοδομητική απέναντι στα ελληνικά ομόλογα και περιμένει ότι οι αποδόσεις τους θα πέσουν κάτω από εκείνες της Ιταλίας έως τα τέλη του 2023, λόγω των ισχυρών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών θεμελιωδών στοιχείων και της υψηλής πιθανότητας επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024.

JP Morgan: Οι νέες προβλέψεις της για τις εκλογές και την επενδυτική βαθμίδα-3

Ωστόσο, ο οίκος τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, λόγω του αυξανόμενου πολιτικού κινδύνου. Για τους επενδυτές που θέλουν να υιοθετήσουν overweight θέσεις στην Ελλάδα, ο οίκος χαρακτηρίζει ελκυστικά τα ομόλογα 7-10ετίας.

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: Υπο-απέδωσε τον Μάρτιο το ΧΑ, αλλά «κράτησε» το α΄ τρίμηνο

HSBC: Βλέπει ανάπτυξη 2,1% φέτος – Η Ελλάδα υπεραποδίδει

Capital Economics: Προστατευμένη η ελληνική οικονομία από τις αυξήσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News