Business & Finance Κυριακή 5/03/2023, 21:18
BUSINESS & FINANCE

Δέσμευση von der Leyen για εύρεση λύσης απέναντι στις πράσινες επιδοτήσεις των ΗΠΑ

Δέσμευση von der Leyen για εύρεση λύσης απέναντι στις πράσινες επιδοτήσεις των ΗΠΑ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε την Κυριακή ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από τις αμερικανικές επιδοτήσεις για τις πράσινες τεχνολογίες και να επιταχύνει έναν νόμο που έχει για την ώρα «παγώσει» και αφορά στη σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης από το 2035.

Επισκεπτόμενη τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο κατά την έναρξη διήμερης συνεδρίασης κοντά στο Βερολίνο, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ο αμερικανικός νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) θα επιφέρει τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις για τις καθαρές τεχνολογίες που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Συζητήσαμε τις απαντήσεις μας: διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με την ερμηνεία του νόμου, δικές μας επενδύσεις και ταχύτερες διαδικασίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Meseberg κοντά στο Βερολίνο.

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων είχαν αποκτήσει δικαίωμα πρόσβασης στα φορολογικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ, αλλά η ΕΕ έπρεπε να διασφαλίσει ότι θα επωφεληθούν επίσης στους τομείς των μπαταριών και των εξαρτημάτων μπαταριών, όπου απαιτούνται περισσότερες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, είπε.

Η ευρωπαϊκή νομοθετική δράση εντός δεκαπενθημέρου θα προτείνει την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής βοήθειας και των κονδυλίων που μέχρι στιγμής δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την πράσινη μετάβαση στο εσωτερικό της χώρας, είπε.

Μια έκθεση της Επιτροπής για την ανταγωνιστικότητα, η οποία αναμένεται την ίδια περίοδο, θα συμβάλει στη μείωση των φραγμών στο εσωτερικό της αγοράς της ΕΕ και θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, τις οποίες η von der Leyen χαρακτήρισε φρένο στην ανάπτυξη.

Επιπλέον, η ΕΕ, μόλις συμφώνησε εμπορικές συμφωνίες με τη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή, επιδιώκει συμφωνίες με την Αυστραλία, το Μεξικό και το λατινοαμερικανικό μπλοκ Mercosur μέχρι το τέλος του 2023, δήλωσε η ίδια.

Ο Scholz και η von der Leyen δήλωσαν ότι εμπορικές συμφωνίες εξετάζονται επίσης με την Ινδονησία και την Ινδία.

Σχολιάζοντας την καθυστέρηση για τον τερματισμό των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων που εκπέμπουν CO2 στην ΕΕ το 2035, αφού η Γερμανία αμφισβήτησε την υποστήριξή της στην πολιτική αυτή, είπε ότι τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν.

«Πρέπει να είναι σε ισορροπία με τους κλιματικούς μας στόχους για τους οποίους υπάρχει συμφωνία», είπε. «Η συζήτηση είναι εποικοδομητική».

Η von der Leyen δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά κατά πόσον η Κίνα τηρεί τις δεσμεύσεις της να μην βοηθήσει τον εξοπλισμό της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Το παρακολουθούμε αυτό κάθε μέρα», είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News