Business & Finance Τετάρτη 14/12/2022, 20:52
BUSINESS & FINANCE

Scholz για το Ταμείο Κυριαρχίας: Χρησιμοποιήστε πρώτα τα χρήματα από τα υπάρχοντα πακέτα

Scholz για το Ταμείο Κυριαρχίας: Χρησιμοποιήστε πρώτα τα χρήματα από τα υπάρχοντα πακέτα

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντέκρουσε την Τετάρτη τις προτάσεις για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας (European Sovereignty Fund), υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα χρήματα από προηγούμενα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πρώτα.

«Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν αρκετά κονδύλια που δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμη… αυτή είναι η ομορφιά του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνάντησης στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος σε ένα γιγαντιαίο πακέτο τόνωσης της οικονομίας που συμφωνήθηκε από την ΕΕ για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάκαμψης του μπλοκ μετά την πανδημία.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις το καλοκαίρι σχετικά με την ιδέα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας για να βοηθήσει την Ευρώπη να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην καθαρή τεχνολογία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner ήταν αρνητικός στην ιδέα της ανάληψης νέου κοινού ευρωπαϊκού χρέους ως απάντηση στον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού.

«Εάν “ταμείο κυριαρχίας” σημαίνει νέο κοινό ευρωπαϊκό χρέος, τότε νομίζω ότι αυτό δεν θα ήταν βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ή της σταθερότητάς μας. Θα αποτελούσε απειλή για την ανταγωνιστικότητα και τη σταθερότητα», δήλωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News