BUSINESS & FINANCE

Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Οι έξι προϋποθέσεις που θέτουν οι επενδυτές

Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Οι έξι προϋποθέσεις που θέτουν οι επενδυτές

Κίνητρα προκειμένου να καταστεί ελκυστική η επένδυση στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ζητούν τα funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην διαδικασία, θεωρώντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν στις αγορές με την άνοδο των επιτοκίων δυσκολεύει το επενδυτικό περιβάλλον.

Τα έξι επενδυτικά funds (Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge και CRC) που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στον Φορέα, υπέβαλαν τις παρατηρήσεις τους στα τέλη Μαρτίου και από την εξέλιξη του ανταγωνιστικού διαλόγου που θα ακολουθήσει θα κριθεί το τελικό επενδυτικό ενδιαφέρον και η υποβολή ή όχι δεσμευτικών προσφορών. «Στη σημερινή συγκυρία, με την αναταραχή στις διεθνείς αγορές και τις μεγαλύτερες αποδόσεις επενδύσεων όπως τα ομόλογα, η εξεύρεση δυσχεραίνεται περαιτέρω», είχε επισημάνει προ ημερών ο πρόεδρος της doValue για Ελλάδα και Κύπρο, εξηγώντας ότι με βάση το σχέδιο που έχει προταθεί μέχρι σήμερα «δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια». Ο κ. Καλαντώνης τάχθηκε υπερ της υιοθέτησης του κυπριακού μοντέλου (Σχέδιο Εστία και Οικία), το οποίο θα μπορούσε όπως είπε με προσαρμογές να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνουν στις παρατηρήσεις που υπέβαλαν προς το υπουργείο Οικονομικών οι υποψήφιοι επενδυτές, βασικοί μοχλοί για τη βελτίωση της ελκυστικότητας του Φορέα για επενδυτές και δανειολήπτες είναι:

  1. Η μείωση φορολογικής επιβάρυνσης για τα ακίνητα που θα αποκτηθούν από τον Φορέα και η απαλλαγή τους από τον φόρο ακίνητης περιουσίας, όπως ο ΕΝΦΙΑ ή ο φόρος μεταβίβασης.
  2. Η απαλλαγή τους από την υποχρέωση νομιμοποίησης τυχόν παρατυπιών που φέρουν αυτά τα ακίνητα, υποχρέωση που θα πρέπει να ισχύσει μόνο εφόσον το ακίνητο μεταβιβαστεί σε τρίτο.
  3. Η πιθανή κρατική εγγύηση για μείωση του κόστους του χρέους.
  4. Η αύξηση της επιδότησης των 70-210 ευρώ που ισχύει σήμερα, προκειμένου να είναι προσιτή η επένδυση με δεδομένη την άνοδο των τιμών των ενοικίων, αλλά και την ύπαρξη εναλλακτικών επιλογών για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Στο βαθμό που το ύψος του ενοικίου που θα πληρώνουν αυτά τα νοικοκυριά θα καθοριστεί βάσει της εμπορικής αξίας τους ακινήτου, το επίπεδο της επιδότησης που προβλέπεται σήμερα, δεν θεωρείται ελκυστικό για να στηρίξει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
  5. Η προσαρμογή της περιόδου για την οποία καταβάλλεται η επιδότηση με πιθανή επέκταση του μέτρου της επιδότησης έως ότου το ακίνητο αποκτηθεί από τον δανειολήπτη.
  6. Η δυνατότητα του Φορέα να αγοράζει τα ακίνητα σε μειωμένη τιμή μέσω πλειστηριασμών.

 

Από την εξέλιξη του ανταγωνιστικού διαλόγου που θα ακολουθήσει τους προσεχείς μήνες, θα κριθούν και οι τελικοί όροι λειτουργίας του Φορέα, στον οποίο θα μπορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά να μεταβιβάσουν την πρώτη τους κατοικία όταν έχουν κόκκινα δάνεια στις τράπεζες ή τα funds προκειμένου να αποφύγουν την έξωση.

Ακίνητα αξίας 11,3 δισ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία του Φορέα προβλέπεται στο νόμο για την ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας (πτωχευτικό νόμο). Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά να συνεχίζουν να διαμένουν στο σπίτι που είναι η πρώτη τους κατοικία, αφού όμως προηγουμένως χάσουν την κυριότητα του ακινήτου τους. Όπως προβλέπεται στο νόμο τα νοικοκυριά αυτά θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσουν το ακίνητο μετά από 12 χρόνια και εφόσον στο μεσοδιάστημα είναι συνεπείς στην καταβολή του ενοικίου που θα πρέπει να πληρώνουν στον Φορέα. Η αγορά του ακινήτου από το Φορέα θα γίνεται βάσει της εμπορικής τους αξίας, ενώ το ενοίκιο που θα πρέπει να πληρώνει ο ευάλωτος δανειολήπτης θα προκύπτει επίσης βάσει της εμπορικής αξίας του ακινήτου, διαιρεμένης για 12 χρόνια και με επιβάρυνση το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου. Στα πλεονεκτήματα της λύσης είναι ότι ο οφειλέτης θα δικαιούται να λάβει επιδότηση από το δημόσιο προκειμένου να καλύψει ένα μέρος της δόσης του ενοικίου που θα πρέπει να πληρώνει στο Φορέα. Το ύψος του επιδόματος θα ξεκινά από 70 ευρώ και μπορεί να φτάσει κατ’ ανώτατο έως 210 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών του κάθε νοικοκυριού.

Η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για την δυνητική περίμετρο των ακινήτων που μπορούν να ενταχθούν στον Φορέα, ανεβάζει την αξία τους στα 11,3 δισ. ευρώ και όπως έχει γράψει το Money Review, η εκτίμηση αυτή βασίστηκε στα στοιχεία για τα ακίνητα που επιδοτήθηκαν μέσω του προγράμματος Γέφυρα I. Από την πλευρά των επενδυτών ωστόσο, οι προσδοκίες η αξία των ακινήτων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στον Φορέα μετριάζεται στο 1 δισ. ευρώ και η παροχή φορολογικών κινήτρων επιβάλλεται μετά την αλλαγή των συνθηκών στις αγορές που αυξάνει το κόστος διαχείρισης.

Διαβάστε επίσης: 

Τα 3 εργαλεία προστασίας της πρώτης κατοικίας

Κόκκινα δάνεια: Δανειολήπτες γίνονται από ιδιοκτήτες, ενοικιαστές

Ποιες δυνατότητες υπάρχουν για την προστασία της α΄ κατοικίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News