BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Οι 820 μονάδες «φέρνουν» διόρθωση στον Γ.Δ.

Υπό πίεση η μετοχή του Τιτάνα

φωτ: Shutterstock

Διορθωτικά κινείται στη δεύτερη συνεδρίαση του 2021 το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η διάσπαση των 820 – 825 μονάδων φαίνεται ότι απαιτεί περισσότερα καύσιμα. Βέβαια, οι σημερινές απώλειες κινούνται -προς ώρας- εντός ενός λελογισμένου εύρους, με τους επενδυτές να αποφεύγουν τις μαζικές εντολές πώλησης.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπιες απώλειες της τάξης του 1,39% και διαμορφώνεται στις 810 μονάδες, χάνοντας περίπου 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας, όταν και ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης υπερέβη το τεχνικό σημείο των 820 μονάδων.

Το τόξο των σημερινών διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες, από τις 809 έως τις 817 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 5,5 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε, αποτελεί κοινή ομολογία ότι μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις των επενδυτών αναμένεται να έχουμε από την επόμενη εβδομάδα, και σίγουρα μετά την αργία των Θεοφανείων, όταν και λήξει τυπικά η εορταστική περίοδος.

Αυτό που περιμένει η Λεωφόρος Αθηνών είναι η ενεργοποίηση των ξένων long επενδυτών, στους οποίους εδράστηκε και το πρόσφατο ράλι – ρεκόρ του Νοεμβρίου. Χωρίς την εκ νέου συμμετοχής τους, η πορεία του Γενικού Δείκτη προς τα προ-κορωνοϊού επίπεδα δεν θα πρέπει να θεωρείται απολύτως δεδομένη. 

Τραπεζικές πιέσεις

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, από τη διορθωτική κίνηση δεν ξεφεύγει ούτε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος υποχωρεί κατά 0,87% και διαμορφώνεται στις 521 μονάδες, με τον τζίρο να περιορίζεται κάτω του 1 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν, βέβαια, οι τραπεζικές διακυμάνσεις κινούνται εντός ενός στενού εύρους +/-1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,80% 0,9462 ευρώ
  • Attica Bank +0,21% 0,2345 ευρώ
  • Eurobank -0,66% 0,603 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,53% 2,26 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -0,28% 1,2375 ευρώ

Χθες, εντωμεταξύ έγινε γνωστό ότι η JP Morgan αναθεώρησε τις τιμές – στόχους των ελληνικών τραπεζών, ενώ διατήρησε τη σύσταση overweight για όλα τα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πλην της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία μέσα στο 2021 καλείται αφενός να περιορίσει τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφετέρου να δρομολογήσει την επανα-ιδιωτικοποίησή της. 

Κυρίαρχοι οι πωλητές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές έχουν αναλάβει ευθύς εξαρχής τα ηνία των κινήσεων, με τις υψηλότερες πιέσεις να παρατηρούνται στη μετοχή του Τιτάνα, η οποία διολισθαίνει κατά 2,50%.

Μικρότερης εμβέλειας πιέσεων καταγράφονται στη Motor Oil (-1,32%), την ΕΥΔΑΠ (-1,55%), την Aegean (-1,14%), τη Lamda Development (-1,23%) και την Coca – Cola (-1,90%).

Συνολικά, αυτή τη στιγμή (11.00), 22 μετοχές κινούνται ανοδικά, 37 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ εννέα παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 54,1 δισ. ευρώ.

Η μακροπρόθεσμη πορεία του Γ.Δ.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως έδειξε και η χθεσινή πρεμιέρα στο 2021, θα προσπαθήσει να διασπάσει ακόμη ένα τεχνικό σημείο, αυτό των 850 μονάδων, καθώς όπως εξηγούν έμπειροι αναλυτές στο moneyreview.gr, η υπέρβαση των 820-825 μονάδων προλειαίνει το έδαφος για μια περαιτέρω ανοδική κίνηση.

Άλλωστε, μακροπρόθεσμος στόχος της ελληνικής αγοράς είναι εντός του νέου έτους ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί στα επίπεδα προ-κορωνοϊού, δηλαδή άνω των 900 μονάδων, και γιατί όχι και στις 1.000 μονάδες. Το επενδυτικό περιβάλλον, εξάλλου, φαίνεται ότι ευνοεί το παραπάνω σενάριο.

Η προσπάθεια των τραπεζών να εξορθολογίσουν το δανειακό χαρτοφυλάκιο, η προσδωκόμενη εισροή 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού αποτελούν παράγοντες, οι οποίοι δύνανται να στηρίξουν τη μακροπρόθεσμη κίνηση προς τις 1.000 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, όπως μας δίδαξε το 2020, κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα ακολουθήσει σε μερικούς μήνες. Επομένως, δεν θα πρέπει να λησμονούμε και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ελληνική αγορά, όπως για παράδειγμα μία μεγαλύτερη του αναμενόμενου ζημιά στις ελληνικές τράπεζες από το β’ κύμα της πανδημίας. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που εκπέμπουν έμπειροι αναλυτές, μιλώντας στο moneyreview.gr, είναι μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2021, η οποία θα κατευθύνει τη Λεωφόρο Αθηνών σε μια ανοδική τροχιά, με τελικό στόχο την ανάκτηση όλων των απωλειών της πανδημικής κρίσης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News