Business & Finance Τετάρτη 15/02/2023, 11:45
BUSINESS & FINANCE

Οι 7 παρεμβάσεις: Οι ανακοινώσεις για συνταξιούχους, ρυθμίσεις, ΦΠΑ, εξωδικαστικό

Οι 7 παρεμβάσεις: Οι ανακοινώσεις για συνταξιούχους, ρυθμίσεις, ΦΠΑ, εξωδικαστικό

Επτά παρεμβάσεις, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός. Ανάμεσα στις παρεμβάσεις είναι η χορήγηση έκτακτου επιδόματος έως 300 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις έως τώρα καθώς και ένα νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2022 και τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού δημιουργούν τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο των 800 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν είναι:

1.       Έκτακτη ενίσχυση 200-300 ευρώ για τους συνταξιούχους. Πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν την έκτακτη εφάπαξ χορήγηση, που είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με χρέη στο δημόσιο και δεν υπόκειται σε τέλη ή κράτηση.

2. Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για άλλους 6 μήνες. Αφορά υπηρεσίες  και προϊόντα όπως οι μεταφορές, ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια κτλ.

3. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Το μέτρο συνεχίζεται και το 2023.

4. Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων.

5. Αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Όπως έχει ανακοινωθεί, το επίδομα αυξάνεται στα 200 ευρώ, από τα 150 ευρώ.

6. Νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών. Οφειλέτες που έχασαν τις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων μπορούν να τις αναβιώσουν καταβάλλοντας δυο μηνιαίες δόσεις έως τον Ιούλιο του 2023. Για όσους ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες οφειλές υποχρεώσεις την 1η Νοεμβρίου του 2021 και συνέχισαν να τις εξυπηρετούν αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές δημιουργείται ένα νέο σχήμα. Οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023 μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει στις 12 δόσεις ή σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει στις 24 δόσεις. Μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες πάγιες ρυθμίσεις εφόσον αυτές περιλαμβάνουν νέες οφειλές (από 1η Νοεμβρίου του 2021).

7. Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Με ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή επιχειρείται η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Θα γίνει υποχρεωτική η αιτιολόγηση της μη συναίνεσης ρύθμισης και θα απαιτείται δημόσια ανάρτηση στην πλατφόρμα. Έτσι, η τυχόν άρνηση θα τεκμηριώνεται από πλήρως αιτιολογημένες συνθήκες. Ακόμη θα διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής για οφειλέτες μόνο μιας οφειλής, όπως τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο και θα προστεθούν νέες κατηγορίες οφειλών. 

Ποιοι θα πάρουν τα 200-300 ευρώ

Ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα λάβουν το επόμενο διάστημα το έκτακτο επίδομα έως 300 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών τους, ανέφερε υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την εξειδίκευση των νέων μέτρων στήριξης.

Η ενίσχυση που θα δοθεί στους συνταξιούχους θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη ενώ όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας δεν πρόκειται να συμψηφιστεί με βεβαιωμένα χρέη.

Υπενθυμίζεται ότι πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου στην Κοζάνη προανήγγειλε την παροχή έκτακτου βοηθήματος ύψους από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τρία κριτήρια:

  • Τη μερική ή καθόλου αύξηση.
  • Το ύψος της σύνταξης.
  • Και άλλες τυχόν ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα.

Επίδομα 300 ευρώ θα λάβουν:

  • Συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη 800 ευρώ – 1.000 ευρώ με προσωπική διαφορά. 
  • Συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη 1001 – 1.100 ευρώ με προσωπική διαφορά και μικρή ενίσχυση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 
  • Συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 800 ευρώ με προσωπική διαφορά, οι οποίοι έλαβαν έκτακτη ενίσχυση πέρσι τα Χριστούγεννα.

Επίδομα 250 ευρώ θα λάβουν: 

  • Συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη 1.100-1.600 ευρώ με προσωπική διαφορά οι οποίοι ωφελήθηκαν από την κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με περίπου 110 ευρώ κατά μέσο όρο 
  • Συνταξιούχοι που δεν είδαν ακέραια την αύξηση, αλλά έλαβαν ένα μικρότερο ποσό. Πρόκειται για 94.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση μέχρι 3,49%.

Επίδομα 300 ευρώ θα λάβουν: 

  • Συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 1.100 ευρώ, με προσωπική διαφορά, οι οποίοι ειδαν αύξηση μέχρι 3,49% στην κύρια σύνταξη
  • Συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη  1.101 – 1.600 ευρώ με προσωπική διαφορά, αλλά αύξηση έως 3,49% από 1/1/2023 θα λάβει επίδομα 200 ευρώ.

Επίδομα 250 ευρώ θα λάβουν: 

  • Συνταξιούχοι που έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1600 ευρώ και είδαν αυξηση μέχρι 3,49%.
  • Συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.110 ευρώ και είδαν αύξηση από 3,5% έως 6,9%.

Στις παραπάνω κλίμακες κύριων συντάξεων λαμβάνεται υπόψην το σύνολο των κύριων συντάξεων το οποίο εισπράττει κάθε συνταξιούχος. Το επίδομα αυτό θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Θ. Σκυλακάκης: Συμβατά με τον προϋπολογισμό τα μέτρα

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι συμβατά με τον προϋπολογισμό, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξελίξεις που επιτρέπουν τα μέτρα είναι: 
– Πρώτον, η ασφάλεια με την οποία μπορούμε να μιλάμε για ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023, μετά και από τις προβλέψεις της ΕΕ που προβλέπουν ανάπτυξη 2,2% εφέτος. 
– Δεύτερον, η σταθεροποίηση των τιμών φυσικού αερίου σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, κάτι το οποίο μειώνει τις ανάγκες της επιδότησης αλλά και το ενεργειακό κόστος του Δημοσίου. 
– Τρίτον, η βελτίωση των φορολογικών εσόδων. «Δεν έχουμε ακόμη την τελική εικόνα γιατί πρέπει να τελειώσει ο Φεβρουάριος από τα μέχρι στιγμής προκύπτει καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Το συνολικό κόστος 800 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 650 εκατ. είναι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Οι συγκεκριμένες πολιτικές είναι απολύτως συμβατές με την πολιτική μας να εξασφαλίζουμε πρώτα δημοσιονομικό χώρο και μετά να προχωράμε σε μέτρα, σημείωσε ακόμη ο κ. Σκυλακάκης.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ρυθμίσεις οφειλών vs ιδιωτικό χρέος – Πού χρωστούν οι Έλληνες

Έρχεται ρύθμιση οφειλών λόγω «υπερ-πληθωρισμού»

Ποιοι θα έχουν δεύτερη ευκαιρία στη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News