ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Εξωδικαστικός σε αριθμούς – Πώς προχωρούν οι ρυθμίσεις

Ο Εξωδικαστικός σε αριθμούς – Πώς προχωρούν οι ρυθμίσεις

Τρέχουν οι ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τις συνολικές ρυθμίσεις να φθάνουν τα 1,085 δισ. ευρώ όταν τον Αύγουστο ήταν μόλις 175,8 εκατ. ευρώ. Άλλες 34,6 χιλιάδες αιτήσεις που αντιστοιχούν σε οφειλές κοντά στα 20 δισ. ευρώ είναι στο περίμενε καθώς βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της υποβολής αιτήσεων.

Ο Εξωδικαστικός σε αριθμούς – Πώς προχωρούν οι ρυθμίσεις-1
 
Από το σύνολο των χρεών τα 26,7 δισ. ευρώ, τα 21 δισ. είναι προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης και τα 5,7 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το εξωδικαστικό μηχανισμό τα 19,6 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές φυσικών προσώπων με τα 17,5 δισ. ευρώ να ανήκουν σε οφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ και μόλις το τα 7 δισ. ευρώ οφειλών να ανήκουν σε επιχειρήσεις.  

Ο Εξωδικαστικός σε αριθμούς – Πώς προχωρούν οι ρυθμίσεις-2

Xαρακτηριστικά ρυθμίσεων 

Η μέση διάρκεια ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο είναι τα 18 έτη και για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς τα 15 έτη. Το 33% των οφειλών έχει ρυθμιστεί σε διάρκεια άνω των 20 ετών. Το μέσο ποσοστό διαγραφής για τις οφειλές προς το Δημόσιο είναι 22%. Το μέσο ποσοστό διαγραφής για στεγαστικά δάνεια είναι 23,5% και για επαγγελματικά στο 40,1%. 

Ο Εξωδικαστικός σε αριθμούς – Πώς προχωρούν οι ρυθμίσεις-3

Στο βασικό σενάριο, το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023, αναμένονται ρυθμίσεις 1,6 δισ. ευρώ και στο αισιόδοξο τα 2 δισ. ευρώ.

Δείτε την έκθεση προόδου του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Σταϊκούρας: Ο εξωδικαστικός λειτουργεί ικανοποιητικά, χρειάζεται δουλειά ακόμη

Εξωδικαστικός: Στην ουρά για «κούρεμα» χρέη 25 δισ. ευρώ

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Ανεβάζει ταχύτητα, αλλά παραμένουν χαμηλές οι επιδόσεις 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News