Business & Finance Παρασκευή 13/01/2023, 10:51
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Ανεβάζει ταχύτητα, αλλά παραμένουν χαμηλές οι επιδόσεις 

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Ανεβάζει ταχύτητα, αλλά παραμένουν χαμηλές οι επιδόσεις 

Μήνα με τον μήνα αυξάνονται οι τελικές ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, όμως ο όγκος των εκκρεμών ρυθμίσεων παραμένει υψηλός. Το 2022 έκλεισε με ρυθμισμένες οφειλές ύψους 822 εκατ. ευρώ όταν τον περασμένο Ιούλιο είχαν ρυθμιστεί οφειλές μόλις 55 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων παραμένει σε εκκρεμότητα.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου είχαν υποβληθεί περισσότερες από 45 χιλιάδες αιτήσεις για τη ρύθμιση συνολικών οφειλών ύψους 25,3 δισ. ευρώ   

Όμως, από τις 45,8 χιλιάδες αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί μόλις 6,4 χιλιάδες υποθέσεις ή περίπου το 14% του συνόλου. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων, δηλαδή το 74% περίπου 33,9 χιλ. αιτήσεις βρίσκονται στο στάδιο της αρχικής υποβολής και άντλησης στοιχείων. Το υπόλοιπο 12% ή περίπου 5,5 χιλιάδες αιτήσεις βρίσκονται στα στάδιο της οριστικής υποβολής και διαπραγμάτευσης. 

Τα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ δείχνουν μεγάλη συγκέντρωση στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, από τις οποίες προέρχεται το 49% των αιτήσεων και το 50% των συνολικών οφειλών. Ειδικότερα από την Αττική έχουν υποβληθεί 14.571 ή το 33% των αιτήσεων που αφορούν σε οφειλές 9,2 δισ. ευρώ, ενώ από την Κ. Μακεδονία 6.919 αιτήσεις που αφορούν σε οφειλές 3,1 δισ. ευρώ. 

Το 74% των οφειλών ή περίπου 18,7 δισ. ευρώ αφορούν φυσικά πρόσωπα, ενώ η πλειοψηφία των οφειλών, το 79% ή περίπου 19,9 δισ. ευρώ είναι προς τράπεζες και περίπου 5,4 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο. 

Οι μέχρι τώρα ρυθμίσεις και το «κούρεμα» 

Μέχρι και τον Δεκέμβριο έχουν ολοκληρωθεί 2.705 ρυθμίσεις με συνολικές οφειλές 822 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος όρος των οφειλών ανά ρύθμιση φτάνει τα 291.000 ευρώ. Η μέση διάρκεια των οφειλών προς το Δημόσιο είναι τα 18 έτη και προς τις τράπεζες τα 15 έτη, ενώ το 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών. 

Το μέσο «κούρεμα» των οφειλών προς το Δημόσιο είναι 20,4% και προς τις τράπεζες 30,8%, ενώ το 39% των ρυθμίσεων έχει λάβει «κούρεμα» μεγαλύτερο του 30%. 

Όσον αφορά στην εγκρισιμότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων από τράπεζες- διαχειριστές από τα 1,4 δισ. ευρώ που έχουν αξιολογηθεί, έχει εγκριθεί το 63% (854 εκατ. ευρώ) 

Έρχονται ρυθμίσεις 1,5 δισ. ευρώ  

Στο βασικό της σενάριο η ΕΓΔΙΧ αναμένει μέσα στους επόμενους πέντε μήνες ρυθμίσεις 1,5 δισ. ευρώ οι οποίες θα προέρχονται από: 

  • 344 εκατ. ευρώ από αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης
  • 719 εκατ. ευρώ από αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τράπεζες ή/και το Δημόσιο
  • 464 εκατ. ευρώ από αιτήσεις σε αρχικό στάδιο  
  • Στο αισιόδοξο σενάριο, στο επόμενο διάστημα αναμένονται ρυθμίσεις 1,8 δισ. ευρώ. 

Τι δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας 

Σχολιάζοντας την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε πως οι ρυθμίσεις κάθε μήνα πολλαπλασιάζονται, ωστόσο σημείωσε πως χρειάζονται βελτιώσεις και σκληρότερη δουλειά από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. 

«Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών το 2022 αποδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον των πολιτών βαίνει αυξανόμενο, και αυτός λειτουργεί καλύτερα, αφού οι ολοκληρωμένες αιτήσεις των πολιτών και τα ποσοστά ρυθμίσεων οφειλών κάθε μήνα πολλαπλασιάζονται. Σήμερα, το σχήμα αυτό, όπως πιστοποιούν τα στοιχεία, είναι το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών. Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι χρειάζονται βελτιώσεις και σκληρότερη δουλειά από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καθώς και από τις τράπεζες, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες και να ρυθμίσουν επιτυχώς τις οφειλές τους» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

«Λίφτινγκ» για να λειτουργήσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Στην αναμονή για ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού 32.000 οφειλέτες

Σταϊκούρας: Οι χρηματοδοτικοί φορείς υστερούν σημαντικά σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News