Business & Finance Παρασκευή 21/10/2022, 10:03
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Μείωση περιθωρίων επιτοκίων στις ρυθμίσεις οφειλών

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Μείωση περιθωρίων επιτοκίων στις ρυθμίσεις οφειλών

Την μείωση των περιθωρίων (spreads) που εφαρμόζουν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. 

Ειδικότερα, το «ετήσιο επιτόκιο ρύθμισης οφειλών χρηματοδοτικών φορέων», εφεξής, μειώνεται:

  • κατά 75bps και διαμορφώνεται σε 2,50% + Euribor τριμήνου (με ελάχιστη τιμή το μηδέν) για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς που καλύπτονται ολικώς ή μερικώς από ειδικά προνόμια, από 3,25% που ήταν έως τώρα, και
  • κατά 150bps και διαμορφώνεται σε 3% + Euribor τριμήνου (με ελάχιστη τιμή το μηδέν) για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς που δεν καλύπτονται από ειδικά προνόμια, από 4,5% που ήταν έως τώρα.

Όπως είχε γράψει το Money Review, η μείωση των spreads θα καταστήσει τις ρυθμίσεις φθηνότερες και θα συμβάλλει στον στόχο για αύξηση στο 1 δισ. ευρώ των δανείων που προβλέπεται ότι θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό έως τις αρχές του επόμενου έτους. Και έρχεται σε μια εποχή που το euribor 3μήνου, αυξάνεται συνεχώς λόγω και των αποφάσεων της ΕΚΤ. Σήμερα διαμορφώνεται κοντά στο 1,5% και κινείται άλλωστε ανοδικά με προοπτική να φτάσει στο 2,4% έως το τέλος του χρόνου, αυξάνοντας το κόστος των ρυθμίσεων για τους οφειλέτες.  

1.498 ρυθμίσεις οφειλών μέχρι σήμερα 

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών έκανε χθες λόγο για σημαντική υστέρηση των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης στην υλοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού, εγκαλώντας τους εκπροσώπους των δύο κλάδων να σταθούν, όπως είπε, «στο ύψος των περιστάσεων» και να βελτιώσουν τα ποσοστά εγκρισιμότητας των αιτήσεων που υποβάλλονται.

Οι ρυθμίσεις οφειλών που έχουν ήδη υλοποιηθεί διαμορφώνονται στις 1.498, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ και από αυτές το 70% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο, με πολύ ευνοϊκούς όρους για τους οφειλέτες, καταδεικνύοντας, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, εντατικοποίηση της προσπάθειας το τελευταίο διάστημα. Από αυτές:

  • 697 ρυθμίσεις, συνολικού ύψους 157 εκατ. ευρώ, έχουν διενεργηθεί από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης.
  • 801 ρυθμίσεις, συνολικού ύψους 93 εκατ. ευρώ, έχουν διενεργηθεί από το Δημόσιο.

Στις παραπάνω ρυθμίσεις έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ η διάρκεια αυτών ανέρχεται μέχρι και τα 35 έτη.

Η συμφωνία για τη μείωση των περιθωρίων επιτοκίων στις ρυθμίσεις οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αποτελεί «σημαντική εξέλιξη των συνεχών συζητήσεων με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

«To Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, παρεμβαίνει με βελτιώσεις στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Στόχος μας, η πλήρης εφαρμογή και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κόκκινα δάνεια: Μείωση επιτοκίων για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού

Στην αναμονή για ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού 32.000 οφειλέτες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News