Business & Finance Δευτέρα 13/02/2023, 14:39
BUSINESS & FINANCE

Έρχεται ρύθμιση οφειλών λόγω «υπερ-πληθωρισμού»

Έρχεται ρύθμιση οφειλών λόγω «υπερ-πληθωρισμού»

Χείρα βοηθείας προς τους συνεπείς φορολογούμενους –όσους δηλαδή είχαν μηδενικές ή τακτοποιημένες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και τον Ιούλιο του 2021- θα τείνει η κυβέρνηση ανακοινώνοντας μια νέα ρύθμιση 36-72 δόσεων για όσους συσσώρευσαν χρέη εν μέσω πληθωριστικής κρίσης. Η ρύθμιση αναμένεται να καλύψει τις οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022 ή τον Ιανουάριο του 2023 και ουσιαστικά θα αποτελέσει τη συνέχεια της ρύθμισης που κάλυψε τις οφειλές της πανδημίας δηλαδή της περιόδου από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.

Στη ρύθμιση θα μπορέσουν να ενταχθούν –με βάση το σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών- φυσικά και νομικά πρόσωπα. Θα υπάρξουν όμως προϋποθέσεις. Θα εξεταστεί δηλαδή η συνέπεια που είχε επιδείξει ο οφειλέτης μέχρι το ξέσπασμα της πληθωριστικής κρίσης. Αναμένεται ότι η ρύθμιση θα είναι «επανάληψη» της αντίστοιχης που έγινε για τα χρέη της πανδημίας. Ουσιαστικά θα δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν και τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος του 2022 εφόσον φυσικά έχουν μείνει απλήρωτες υποχρεώσεις.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε τριάντα (30) ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως χίλια (1.000) ευρώ και σε πενήντα (50) ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των χιλίων (1.000) ευρώ.

Οι δόσεις θα μπορούν να φτάνουν ακόμη και στις 72 (υπό την προϋπόθεση ότι θα προκύπτει αυτή η δυνατότητα με την ελάχιστη καταβολή) ενώ θα παρέχεται κίνητρο (κυρίως μικρότερος τόκος) για όσους επιλέξουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε λιγότερες δόσεις. Ουσιαστικά, η «ειδική ρύθμιση» θα είναι πιο ευνοϊκή της πάγιας που προσφέρει 24 δόσεις. 

Διαβάστε επίσης: 

Κλειδώνει το προεκλογικό πακέτο παροχών – Ποια θα είναι τα μέτρα

Ποιοι θα έχουν δεύτερη ευκαιρία στη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο

Δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News