Business & Finance Τετάρτη 8/02/2023, 12:39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Μειώνεται το επιτόκιο των ρυθμίσεων

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Μειώνεται το επιτόκιο των ρυθμίσεων

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη για το ιδιωτικό χρέος, ανάμεσα στις κινήσεις που θα γίνουν είναι η κατάργηση της ποινής προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και η μείωση του επιτοκίου ρύθμισης.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, βελτιώνεται το υφιστάμενο εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού, μέσω άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε μεταξύ άλλων:

§   Να είναι υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, και να πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση αυτής στην πλατφόρμα.

§   Να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή.

§   Να ενταχθούν  και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.

§   Να καταργηθεί η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και να μειωθεί το επιτόκιο ρύθμισης αυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ. Το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων έχει ανέλθει στο 70%, με αυξητική τάση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Εξωδικαστικός σε αριθμούς – Πώς προχωρούν οι ρυθμίσεις 

Σταϊκούρας: Ο εξωδικαστικός λειτουργεί ικανοποιητικά, χρειάζεται δουλειά ακόμη

Εξωδικαστικός: Στην ουρά για «κούρεμα» χρέη 25 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News