Κόσμος Δευτέρα 12/12/2022, 14:56
ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η ιστορική αποστολή: Το πρώτο βήμα για την «οικονομία του διαστήματος»

Ξεκίνησε η ιστορική αποστολή: Το πρώτο βήμα για την «οικονομία του διαστήματος»

Το ταξίδι του οχήματος προσσελήνωσης της ispace έχει ήδη ξεκινήσει: Χθες ένας πύραυλος Falcon 9 της SpaceX εκτοξεύθηκε από τη Φλόριντα, σημαίνοντας την έναρξη της πολυαναμενόμενης αποστολής.

Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς θα πρόκειται για πρωτοπορία όχι μόνο για τον κλάδο της εξερεύνησης διαστήματος, αλλά και για την λεγόμενη «οικονομία του διαστήματος», η οποία βρίσκεται ακόμη σε πάρα πολύ πρώιμα στάδια. Είναι τα πρώτα, πρώτα βήματα μίας νέας εποχής, δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC, ο ιδρυτής και CEO της ispace, Takeshi Hakamada. Σημειώνεται ότι η προσσελήνωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του Απριλίου του 2023. 

Η εταιρεία

Η ispace ιδρύθηκε περίπου πριν μία δεκαετία και προέκυψε από μία ομάδα, η οποία συμμετείχε στον διαγωνισμό του Google Lunar Xprize. Αφότου ακυρώθηκε ο διαγωνισμός, η ispace διεύρυνε τους στόχους της, εστιάζοντας πλέον στη δημιουργία «ενός οικονομικά βιώσιμου οικοσυστήματος» γύρω από το φεγγάρι, όπως δήλωσε πρόσφατα ο CEO σε πλαίσιο συνέντευξής του.

Η εταιρεία πλέον απασχολεί συνολικά περίπου 200 εργαζομένους παγκοσμίως, ενώ μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει 237 εκατ. δολάρια. Μεταξύ των επενδυτών συγκαταλέγονται η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Suzuki Motor, η Japan Airlines και η Airbus Ventures.

Η αποστολή

Το Mission 1 της ispace μεταφέρει μικρά οχήματα εξερεύνησης, αλλά και φορτία από διάφορους κυβερνητικούς φορείς και εταιρείες, προέλευσης από ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στους στόχους που έθεσε η εταιρεία για την αποστολή, εκ των οποίων οι τρεις έχουν ήδη επληρωθεί: προετοιμασία για εκτόξευση, κατάλληλη τοποθέτηση μετά την εκτόξευση, δημιουργία συνδέσμου επικοινωνίας, ελιγμοί σε τροχιά, ένας μήνας πτήσης πριν την εισαγωγή σε τροχιά της σελήνης. «Έχω 100% εμπιστοσύνη στην ομάδα των μηχανολόγων μας, έκαναν τα σωστά πράγματα για να επιτευχθεί η προσγείωση στην επιφάνεια της σελήνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Hakamada.

Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η αποστολή, η ispace θα καταστεί η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που θα έχει προσγειωθεί στο φεγγάρι, κάτι το οποίο προηγουμένων έχει γίνει μόνο από παγκόσμιες υπερδυνάμεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ο DJ, ο σταρ της K-pop και ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος: Η παρέα που θα πάει στο διάστημα

Το φιλόδοξο όραμα της Nokia: Γιατί φτιάχνει δίκτυο τηλεπικοινωνιών στο φεγγάρι

Πρώτη εκτόξευση από το 2019: Το «θηρίο» της SpaceX επιστρέφει στο διάστημα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News