Κόσμος Τρίτη 1/11/2022, 07:11
ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη εκτόξευση από το 2019: Το «θηρίο» της SpaceX επιστρέφει στο διάστημα

Πρώτη εκτόξευση από το 2019: Το «θηρίο» της SpaceX επιστρέφει στο διάστημα

Για πρώτη φορά από το 2019, η SpaceX προχωρά σήμερα, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, στην εκτόξευση του πυραύλου Falcon Heavy. Στόχος της αποστολής, η οποία ονομάζεται USSF-44 και αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα (μετά τις 3:45 ώρα Ελλάδος), είναι να μπουν σε τροχιά δύο φορτία για λογαριασμό των Διαστημικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (Space Force).

Για την ταυτότητα των φορτίων ξέρουμε ελάχιστα, διότι η αποστολή είναι απόρρητη: Το πρώτο είναι ένας μικροδορυφόρος που αναπτύχθηκε από τη θυγατρική της Boeing, την Millennium Space Systems, ο οποίος κατά την εταιρεία έχει σχεδιαστεί ώστε να πραγματοποιεί μεγάλη γκάμα αποστολών. Η λειτουργία του δεύτερου φορτίου δεν έχει αποκαλυφθεί.

Πρώτη εκτόξευση από το 2019: Το «θηρίο» της SpaceX επιστρέφει στο διάστημα-1

φωτ. SpaceX

Τα χαρακτηριστικά του Falcon Heavy

Σύμφωνα με τη SpaceX το Falcon Heavy είναι ο πιο ισχυρός λειτουργικός πύραυλος στον κόσμο, αφού έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει σχεδόν 64 μετρικούς τόνους, περίπου το διπλάσιο φορτίο σε σχέση με τον αμέσως μικρότερο πύραυλο, τον Delta IV Heavy. Το Falcon Heavy φέρει τρεις πυραυλοκινητήρες Falcon 9 με εννιά κεφαλές που παράγουν ώση αντίστοιχη με περίπου 18 αεροσκάφη τύπου 747.

Ωστόσο, ο πύραυλος της SpaceX, που έχει 70 μέτρα ύψος και 12,2 μέτρα πλάτος, αναμένεται να χάσει σύντομα τον τίτλο του ως του πιο ισχυρού πυραύλου, όταν μπορέσει να απογειωθεί το SLS της NASA για την αποστολή Άρτεμις 1 στο φεγγάρι. Η SpaceX βέβαια σκοπεύει να επανακτήσει τον τίτλο, αφού αναπτύσσει παράλληλα τον πύραυλο Starship, ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει σε ισχύ και τον Falcon Heavy, αλλά και το SLS.

Πρώτη εκτόξευση από το 2019: Το «θηρίο» της SpaceX επιστρέφει στο διάστημα-2

φωτ. SpaceX

Γιατί έμεινε καθηλωμένο το Falcon Heavy;

Από το 2019 η SpaceX έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 100 αποστολές με τον πύραυλο Falcon 9, αλλά καμία με τον Falcon Heavy, εν μέρει διότι οι περισσότερες αποστολές δεν απαιτούν μεταφορά τόσο μεγάλων φορτίων και επιλέγουν φθηνότερες επιλογές, όπως το Falcon 9. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την SpaceX, οι αποστολές με το Falcon 9 ξεκινούν από τα 67 εκατ. δολάρια, έναντι 97 εκατ. δολαρίων για τον Falcon Heavy.

Παράλληλα, όμως, έχουν σημειωθεί και αρκετές αναβολές λόγω μίας σειράς προβλημάτων, όπως συχνά συμβαίνει με τις διαστημικές αποστολές. Για παράδειγμα, η ίδια η αποστολή USSF-44 επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2020, αλλά σημειώθηκαν προβλήματα με τα φορτία, τα οποία όμως δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Πρώτη εκτόξευση από το 2019: Το «θηρίο» της SpaceX επιστρέφει στο διάστημα-3

φωτ. SpaceX

Το ιδιαίτερο παρθενικό ταξίδι του Falcon Heavy

Την πρώτη εκτόξευση του Falcon Heavy το 2018 παρακολούθησαν εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς είχε ένα άκρως ασυνήθιστο φορτίο: o διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, έστειλε στο διάστημα και έθεσε σε τροχιά ένα κόκκινο αυτοκίνητο Tesla που ανήκε στον ίδιο. Στη θέση του οδηγού καθόταν ο Starman, μία κούκλα με στολή αστροναύτη που έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο τραγούδι του David Bowie, με το ένα χέρι στο τιμόνι.

Πρώτη εκτόξευση από το 2019: Το «θηρίο» της SpaceX επιστρέφει στο διάστημα-4

φωτ. SpaceX

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πού είναι σήμερα ο Starman; Θα πέσει στη γη το Tesla του Elon Musk;

Ξανά στο φεγγάρι μετά το Apollo: Αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική εκτόξευση

Σε ποιον ανήκει αυτός ο πύραυλος που χτύπησε το φεγγάρι;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News