Business & Finance Τρίτη 18/10/2022, 07:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το φιλόδοξο όραμα της Nokia: Γιατί φτιάχνει δίκτυο τηλεπικοινωνιών στο φεγγάρι

Το φιλόδοξο όραμα της Nokia: Γιατί φτιάχνει δίκτυο τηλεπικοινωνιών στο φεγγάρι

Μία τοποθεσία με ιδιαίτερες προκλήσεις επέλεξε η Nokia για την ανάπτυξη δικτύου, όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από -133 βαθμούς έως 121 βαθμούς Κελσίου και δεν υπάρχει αέρας.

Ειδικότερα, το σχέδιο της Nokia περιλαμβάνει την εγκατάσταση δικτύου στο φεγγάρι, όπου σε συνεργασία με τη NASA θα επιχειρήσει να λύσει ένα επικείμενο διεθνές πρόβλημα: όσο ενισχύεται ο αριθμός των συσκευών – και μελλοντικά ανθρώπων – που λειτουργούν μακριά από τη Γη, τα υφιστάμενα συστήματα δεδομένων και τηλεπικοινωνιών δεν πρόκειται να αναβαθμιστούν για αυτό τον σκοπό. Όσο μακρινό κι αν φαίνεται το όραμα της εταιρείας αυτή τη στιγμή, η τοποθεσία – λόγω της έλλειψης ατμόσφαιρας και συνεπώς συννέφων – προσφέρεται για μειωμένες παρεμβάσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών σε σχέση με όσες έχουμε τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Thierry Klein, πρόεδρος της Bell Labs Solutions Research στην Nokia Bell Labs. Το πρότζεκτ, ονόματι Tipping Point, πραγματοποιείται στο πλαίσιο συμβολαίου που απέκτησε το 2020 η Nokia από τη NASA αξαίς 14,1 εκατ. δολαρίων, ώστε να αναπτυχθεί και να εξεταστεί ένα πιλοτικό σύστημα LTE. Το σύστημα αυτό αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενός σεληνιακού δικτύου προς χρήση από αστροναύτες που ζουν και εργάζονται στο φεγγάρι και στη σεληνιακή τροχιά.

Βέβαια, το πρώτο βήμα της εταιρείας είναι πολύ μικρότερο. Η πρώτη βάση εκτός της Γης θα χωρά στην κάψουλα Nova – C, η οποία προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το καλοκαίρι του 2023 με τον πύραυλο Flacon 9 της SpaceX. Το Nova – C, σε μέγεθος ενός κουτιού πίτσας, θα φέρει ένα μικρό ρομποτικό όχημα εξερεύνησης (στο ύψος δύο smartphones), το οποίο θα αξιοποιεί το δίκτυο ώστε να επικοινωνεί με το Nova-C.

O Klein δήλωσε πως η πρώτη αναβάθμιση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα για την βελτίωση της απόδοσης του δικτύου. Προβλέπει πως αρχικά θα φτάνει περίπου τα 50 Mbps σε εμβέλεια 4,8 χιλιομέτρων και συχνότητα 1,8 GHz, που επιλέχθηκαν εν μέρει για μικρότερες παρεμβολές στη ραδιοαστρονομία.

«Όταν ξεκινήσαμε αυτό το πρότζεκτ ήταν πριν από μερικά χρόνια. Από την πλευρά μας, το 4G ήταν σίγουρα το σωστό σημείο εκκίνησης για την επαλήθευση αυτής της τεχνολογίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Klein ερωτώμενος γιατί η Nokia δεν προχωρά κατευθείαν σε δίκτυο 5G. Όπως όμως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Jason Mitchell, διευθυντής του τμήματος SCaN Advanced Communications και Τεχνολογίας Πλοήγησης στη NASA, σε κάθε περίπτωση, το πρότζεκτ «παρέχει τα πρώτα βήματα σε ένα πιθανό μονοπάτι προς τη δυνατότητα εμπορικών υπηρεσιών στο φεγγάρι».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Fast Company

Διαβάστε επίσης:

Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μπλακ άουτ στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες

To μεγάλο στοίχημα του ΟΤΕ στις ηλεκτρονικές πληρωμές

Τεχνολογία της NASA φορτίζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε 5 λεπτά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News