Κόσμος Παρασκευή 25/11/2022, 13:40
ΚΟΣΜΟΣ

Times: «Μπλόκο» στους ξένους φοιτητές εξετάζει η Βρετανία – Εκτός αν μπαίνουν σε κορυφαία πανεπιστήμια

Times: «Μπλόκο» στους ξένους φοιτητές εξετάζει η Βρετανία – Εκτός αν μπαίνουν σε κορυφαία πανεπιστήμια

Το ενδεχόμενο να απορρίπτονται οι ξένοι φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στη Βρετανία, εκτός εάν έχουν διασφαλίσει θέση σε «κορυφαίο πανεπιστήμιο», εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση. Επίσης, εξετάζεται η επιβολή περιορισμών στον αριθμό των μελών της οικογένειας, τα οποία οι φοιτητές επιτρέπεται να φέρνουν μαζί τους στη χώρα. Τέτοιου είδους μέτρα αναμένεται να εφαρμόζουν και για ξένους φοιτητές που δεν ζουν ήδη στη χώρα.

Σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, οι υπουργοί συζητούν πιθανά μέτρα για μείωση των μεταναστευτικών ροών στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς χθες ανακοινώθηκε επίπεδο ρεκόρ μεταναστών στη χώρα. Ειδικότερα, στο δωδεκάμηνο μέχρι τον Ιούνιο κατέφθασαν περίπου 1,1 εκατ. άτομα στη Βρετανία, ενώ περίπου 560.000 έφυγαν, φέρνοντας τον αριθμό των νέων μεταναστών στο ρεκόρ των 504.000 ατόμων, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

«Αυτό το επίπεδο μετανάστευσης έχει ασκήσει πιέσεις στην παροχή καταλυμάτων και σπιτιών, στην υγεία, την εκπαίδευση και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μία βιώσιμη, ισορροπημένη και ελεγχόμενη προσέγγιση, εξ ου και συνεχίζουμε να επανεξετάζουμε τις πολιτικές μετανάστευσης», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Suella Braverman.

«Προτεραιότητά μου παραμένει η αντιμετώπιση της ανάδυσης επικίνδυνων και παράνομων κατευθύνσεων και να τεθεί στοπ στην εκμετάλλευση του συστήματός μας. Είναι ζωτικό να αναβαθμίσουμε τη δημόσια εμπιστοσύνη και να ξαναπάρουμε έλεγχο των συνόρων μας», συμπλήρωσε η ίδια.

Οι νέοι κανόνες που εξετάζονται και έχουν ως στόχο την αποθάρρυνση των ξένων φοιτητών από τις σπουδές στη Βρετανία φαίνεται να έρχονται σε σύγκρουση με τη διεθνή στρατηγική ανάπτυξης της χώρας, η οποία «τρέχει» από το 2019 και στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των διεθνών φοιτητών στους 600.000 μέχρι το 2030. Αυτός ο στόχος όμως επετεύχθη την εκπαιδευτική περίοδο 2020-2021, όταν τουλάχιστον 605.000 ξένοι φοιτητές εισήχθησαν στην τριτοβάθμια, σύμφωνα με την υπηρεσία ανώτατης εκπαίδευσης της Βρετανίας.

Αρχικά, η στρατηγική ετέθη προκειμένου να «στηρίξει τον τομέα εκπαίδευσης της Βρετανίας, ώστε να έχει πρόσβαση σε παγκόσμιες ευκαιρίες», όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Times, CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τα 10 χειρότερα επαγγέλματα: Αυτά είναι τα πτυχία που μετανιώνουν οι περισσότεροι

Χάνουν την αίγλη τους οι σπουδές στο εξωτερικό – Ποιες χώρες προτιμούν οι Έλληνες

Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αθήνα από το Πανεπιστήμιο Columbia της Ν. Υόρκης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News