Κόσμος Τετάρτη 2/11/2022, 22:21
ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Ερντογάν – Ζελένσκι: Στο επίκεντρο η αποστολή σιτηρών σε αφρικανικές χώρες

Επικοινωνία Ερντογάν – Ζελένσκι: Στο επίκεντρο η αποστολή σιτηρών σε αφρικανικές χώρες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι συζήτησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την αποστολή σιτηρών σε αφρικανικές χώρες, λίγο μετά αφού η Ρωσία δήλωσε ότι θα συμμετέχει εκ νέου στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας.

Σε συνέντευξή του στον τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ATV, ο Ερντογάν είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν του είχε προτείνει νωρίτερα να στείλει πρώτα σιτηρά σε χώρες όπως το Τζιμπουτί, η Σομαλία και το Σουδάν, λέγοντας ότι οι άνθρωποι λιμοκτονούν σήμερα εκεί.

«Η κατάσταση εκεί δεν είναι καθόλου καλή. Εάν υπάρχει πρόβλημα και σε άλλες αφρικανικές χώρες, θα πραγματοποιήσουμε και άλλες αποστολές. Μιλήσαμε γι’ αυτό με τον Ζελένσκι απόψε», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την εκ νέου συμμετοχή της στη συμφωνία, αφού η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη συνέβαλαν στο να παραμείνει η ροή των ουκρανικών σιτηρών για αρκετές ημέρες χωρίς να συμμετέχει η Ρωσία στις επιθεωρήσεις.

Η συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία επιτεύχθηκε πριν από τρεις μήνες, απομάκρυνε τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης αίροντας έναν de facto ρωσικό αποκλεισμό στην Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιτηρών στον κόσμο.

Ο Ερντογάν είπε επίσης στη συνέντευξη ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε αλλάξει στάση και τώρα λέει ότι πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος με τον Πούτιν προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News