Κόσμος Τετάρτη 2/11/2022, 12:30
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία ανακοίνωσε, μέσω του υπουργείου Άμυνας ότι θα συμμετάσχει εκ νέου στη συμφωνία για την διοχέτευση ζωτικής σημασίας εξαγωγών σιτηρών από Ουκρανία, μετά την αναστολή της συμφωνίας το Σαββατοκύριακο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι έλαβε γραπτές εγγυήσεις από το Κίεβο ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας.

«Η ρωσική ομοσπονδία θεωρεί ότι οι εγγυήσεις που έλαβε αυτή τη στιγμή φαίνονται επαρκείς και αναλαμβάνει εκ νέου την εφαρμογή της συμφωνίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Πάντως, σημειώνεται, ότι το Κρεμλίνο μέχρι πρότινος δεν επιβεβαιώνε επίσημα την επιστροφή, σύμφωνα με όσα μετέδιδε το πρακτορείο Reuters. 

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σημειώσει νωρίτερα ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, ότι η συμφωνία που επετεύχθη για τα σιτηρά στις 22 Ιουλίου με την μεσολάβηση Τουρκίας και Ηνωμένων Εθνών θα ανανεωθεί από το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Οι μεταφορές σιτηρών θα συνεχιστούν όπως είχε συμφωνηθεί πριν από τις 12 (μ.μ.) σήμερα», είπε ο Ερντογάν.

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία το Σαββατοκύριακο, δηλώνοντας αδυναμία να εγγυηθεί την ασφάλεια για τα εμπορικά πλοία που διασχίζουν τη Μαύρη Θάλασσα λόγω επίθεσης στον στόλο της στην περιοχή. Η Ουκρανία τ ότι ήταν ψευδές πρόσχημα.

Τα πλοία συνέχισαν να μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά μέσω του διαδρόμου παρά την αναστολή, αλλά αυτό δεν επρόκειτο να συνεχιστεί για πολύ, επειδή οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν εξέδιδαν νέα συμβόλαια λόγω της κίνησης της Ρωσίας, ανέφεραν πηγές του κλάδου στο Reuters

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters, NTV

Διαβάστε επίσης:

Στο προσκήνιο ξανά η επισιτιστική κρίση: Τι σημαίνει η κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Ερντογάν: Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη συμφωνία στα σιτηρά

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News