Κόσμος Τετάρτη 19/10/2022, 15:30
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στρατιωτικός νόμος στις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας

Ρωσία: Στρατιωτικός νόμος στις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας

Την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις τέσσερις περιοχές που πρόσφατα προσάρτησε η Ρωσία ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα. 

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στους – διορισμένους από τη Μόσχα – διοικητές των κατεχόμενων περιοχών θα δοθούν επιπλέον εξουσίες στον τομέα της ασφάλειας. 

Ο Πούτιν δεν διευκρίνισε λεπτομερώς τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο του στρατιωτικού νόμου. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, βάσει νομοθεσίας ενδέχεται να περιλαμβάνει περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις συγκεντρώσεις, ισχυρότερη λογοκρισία και ευρύτερες εξουσίες για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. 

Στις ανακοινώσεις του Πούτιν περιλαμβάνεται παράλληλα και ο περιορισμός των μετακινήσεων μεταξύ οκτώ περιοχών που γειτνιάζουν με την Ουκρανία.

Πρόκειται για τις περιοχές Κράσνονταρ, Μπελγκορόντ, Μπριάνσκ, Βορόνεζ, Κουρσκ και Ροστόφ, που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία, αλλά και τα εδάφη της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, τα οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Επίσης, διέταξε τη σύσταση ενός νέου συντονιστικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, με στόχο να κλιμακωθεί η συνεργασία μεταξύ διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των μαχών στην Ουκρανία.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News