Κόσμος Παρασκευή 28/10/2022, 21:23
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ολοκληρώθηκε η κλήση εφέδρων για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ρωσία: Ολοκληρώθηκε η κλήση εφέδρων για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Την ολοκλήρωση της κλήσης εφέδρων για τον πόλεμο στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η Ρωσία κι αφού έχουν στρατολογηθεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες τον τελευταίο μήνα, με περισσότερους από το 25% εξ αυτών να έχουν ήδη σταλεί στην πεδίο μάχης.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο που βρίσκει τη Ρωσία εν μέσω πόλωσης αναφορικά με τον πόλεμο, μια πόλωση που έχει ωθήσει δεκάδες χιλιάδες άνδρες να εγκαταλείψουν τη χώρα και έχει πυροδοτήσει συνεχείς διαμαρτυρίες κατά του πολέμου.

«Το καθήκον που θέσατε για (κινητοποίηση) 300.000 ανθρώπων έχει ολοκληρωθεί. Δεν σχεδιάζονται περαιτέρω μέτρα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στον Ρώσο πρόεδρο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στο Κρεμλίνο. Όπως ανέφερε 82.000 πολίτες έχουν ήδη σταλεί στο πεδίο μάχης και οι υπόλοιποι εκπαιδεύονται.

Από τη μεριά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τους εφέδρους «για την αφοσίωσή τους στο καθήκον, για τον πατριωτισμό τους, για τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τη χώρα μας, να υπερασπιστούν τη Ρωσία, που σημαίνει το σπίτι τους, την οικογένειά τους, τους πολίτες μας, τον λαό μας».

Και οι δύο άνδρες αναγνώρισαν ότι υπήρξαν «προβλήματα» κατά τις πρώτες μέρες της κλήσης. Ο Σοϊγκού σημείωσε ότι τα αρχικά ζητήματα για τον εφοδιασμό των στρατευμάτων έχουν επιλυθεί. Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα λάθη ήταν πιθανότατα αναπόφευκτα, καθώς η Ρωσία δεν είχε πραγματοποιήσει κάποια επιστράτευση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο τα διδάγματα είχαν εξαχθεί.

Η «μερική στρατικοποίηση» την οποία διέταξε ο Πούτιν τον περασμένο μήνα αφού οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες ήττες, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης, ιδίως σε μέρη της Ρωσία που κατοικούνται από μειονότητες οι οποίες διαμαρτύρονται ότι στοχοποιούνται δυσανάλογα προκειμένου να σταλθούν στο μέτωπο.

Ο Πούτιν και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν αναγνωρίσει ορισμένα λάθη, όπως η κλήση ορισμένων πολιτών που είναι μεγάλης ηλικίας ή κρίθηκαν ακατάλληλοι, ωστόσο έχουν δηλώσει ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν. Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι άνδρες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να αποφύγουν τον πόλεμο, πολλοί εκ των οποίων πιστεύεται ότι έχουν καταφύγει σε γειτονικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News