Κόσμος Τρίτη 16/08/2022, 16:59
ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοφανής αριθμός πυρκαγιών στην Ευρώπη: Σε συναγερμό μέχρι το τέλος καλοκαιριού

Πρωτοφανής αριθμός πυρκαγιών στην Ευρώπη: Σε συναγερμό μέχρι το τέλος καλοκαιριού

Η ξηρασία σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την Ευρώπη, οδήγησαν σε πρωτοφανή αριθμό πυρκαγιών, καίγοντας μία έκταση αντίστοιχη με το ένα πέμπτο του Βελγίου.

Σύμφωνα με το σύστημα πληροφοριών για τις ευρωπαϊκές δασικές πυρκαγιές, οι φωτιές στην ΕΕ. επεκτάθηκαν σε μία έκταση 6,6 εκατ. στρεμμάτων μέχρι τις 13 Αυγούστου. Πρόκειται για έκταση τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον μέσο όρο που είχε καταγραφεί μεταξύ 2006 και 2021.

Ο αριθμός των πυρκαγιών στο μπλοκ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2006, με τις 2.300 από αυτές να σημειώνονται στα μέσα Αυγούστου. Ξεπέρασαν δηλαδή τον συνολικό αριθμό των πυρκαγιών που είχαν καταγραφεί σε ένα ολόκληρο έτος για τα τελευταία 16 χρόνια. Ο συνδυασμός της ξηρασίας και των κυμάτων καύσωνα κρατούν πολλές περιοχές της Ευρώπης σε υψηλές, ακραίες ή πολύ ακραίες συνθήκες κινδύνου για πυρκαγιές για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, σύμφωνα με το Copernicus.

Η Ισπανία επλήγη περισσότερο από τις φωτιές, καταγράφοντας έξι φορές μεγαλύτερη καμένη έκταση σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου από το 2006. Επίσης, στη Ρουμανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία σημειώθηκε ασυνήθιστα υψηλός αριθμός πυρκαγιών.

Σύμφωνα μάλιστα με το Copernicus, οι εκπομπές άνθρακα από τις πυρκαγιές στη Γαλλία συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και ανέρχονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2003. Σε σχετική ανακοίνωση από τον Ιούλιο αναφέρεται ότι ο καπνός επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα σε ολόκληρη ην ήπειρο, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες ενισχύουν την ατμοσφαιρική ρύπανση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε την διαχείριση κλιματικών κρίσεων;

Eurostat: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δαπάνησαν 32,9 δισ. ευρώ για πυροπροστασία το 2020

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News