Κόσμος Τρίτη 5/07/2022, 12:59
ΚΟΣΜΟΣ

Μετρά πληγές το μεγαλύτερο ποτάμι της Ιταλίας

Μετρά πληγές το μεγαλύτερο ποτάμι της Ιταλίας

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρύξει από χθες η Ιταλία σε πέντε περιοχές στα Βόρεια και τα κεντρικά της χώρας, που επλήγησαν από την πρόσφατη ξηρασία, προειδοποιώντας για προβλήματα στις καλλιέργειες, αλλά και στην τροφοδότηση ηλεκτρικού ρεύματος. Η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να διοχετεύσει 36,5 εκατ. ευρώ προς ανακούφιση όσων επηρεάστηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατέγραψαν υψηλότατες θερμοκρασίες και εξαιρετικά ξηρές κλιματικές συνθήκες τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες έφεραν ως αποτέλεσμα τη στάθμη των υδάτων στον ποταμό Πάδο, το μεγαλύτερο ποτάμι της χώρας, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 70 ετών.

Μετρά πληγές το μεγαλύτερο ποτάμι της Ιταλίας-1

φωτ. Reuters

Είχαν βέβαια προηγηθεί αρκετοί μήνες με χαμηλότατες βροχοπτώσεις, ενώ επίσης το νερό από τον πάγο των Άλπεων σταμάτησε να ρέει προς τον Πάδο πολύ νωρίτερα από το σύνηθες. Μάλιστα, η στάθμη ήταν τόσο χαμηλή, ώστε πρόσφατα αναδύθηκε ένα γερμανικό στρατιωτικό όχημα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες καλύπτει το 15% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, έχει συρρικνωθεί κατά 50% από την αρχή του έτους, ενώ τα νερά από την Αδριατική έχουν διεισδύσει σε μεγάλο βαθμό στον Πάδο, απειλώντας τις καλλιέργειες και τις προμήθειες πόσιμου νερού. Μάλιστα, σε πόλεις στα Βόρεια της χώρας έχουν ήδη επιβληθεί περιορισμοί στην διαχείριση του νερού.

Σύμφωνα με την αρμόδια αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλέπει τα αγροτικά θέματα, οι έντονες ξηροθερμικές συνθήκες έχουν πλήξει την παραγωγή καλαμποκιού και ηλιοτροπίων. Επίσης, έχουν υποχρεώσει τους παραγωγούς ρυζιού να θερίσουν. Η παραγωγή του σιταριού που χρησιμοποιείται για τα ζυμαρικά αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Μετρά πληγές το μεγαλύτερο ποτάμι της Ιταλίας-2

φωτ. Reuters

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε περιφέρειες

Γκουτέρες για κλιματική κρίση: Με ξηρασία αναμένεται να ζουν οι 3 στους 4 μέχρι τα μέσα του αιώνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News