Κόσμος Τετάρτη 6/07/2022, 14:34
ΚΟΣΜΟΣ

Πλαφόν επιβατών στο Schiphol: Ντόμινο προβλημάτων για τις αεροπορικές

Πλαφόν επιβατών στο Schiphol: Ντόμινο προβλημάτων για τις αεροπορικές

Τεράστια είναι η πίεση που ασκείται σε όσες αεροπορικές συνεργάζονται με το αεροδρόμιο του Schiphol στο Άμστερνταμ, αφότου ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό επιβατών λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι αεροπορικές αυτές υποχρεώνονται ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσουν μικρότερα αεροσκάφη ή να αφήνουν θέσεις κενές.

Από την πλευρά του το Schiphol, το οποίο αποτελεί κόμβο για τη Βόρεια Ευρώπη, έλαβε την απόφαση, καθώς παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις, αλλά και ακυρώσεις λόγω του εξαιρετικά ελλιπούς προσωπικού. Τον περασμένο μήνα, το αεροδρόμιο υποχρεώθηκε να μειώσει τον αριθμό των επιβατών κατά σχεδόν 20% σε σχέση με τα συνήθη επίπεδα, ώστε να αποφύγει το χάος που επικρατεί σε άλλα αεροδρόμια. Ως αποτέλεσμα ο αριθμός των πτήσεων συρρικνώθηκε σημαντικά, επηρεάζοντας μεγάλες εταιρείες, όπως η KLM και η EasyJet.

Από την Air Serbia ζητήθηκε να μειωθούν τα επίπεδα χωρητικότητας κατά περίπου 28% σε πτήσεις προς το Βελιγράδι από τις 7 Ιουλίου. Επίσης, όπως δήλωσε χθες η AirBaltic, της ζητήθηκε επίσης να μειώσει τον αριθμό επιβατών στις πτήσεις από το Schiphol.

Αντίδραση

H Air Serbia δήλωσε ότι έχει ζητήσει από το Schiphol να επανεξετάσει τους περιορισμούς. Μαζί με την AirBaltic ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να προσφύγουν δικαστικώς, ώστε να απαιτήσουν αποζημίωση από την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου.

Η Air Serbia, η οποία πραγματοποιεί εννιά πτήσεις την εβδομάδα από το Άμστερνταμ, δήλωσε ότι οι περιορισμοί θα προκαλέσουν «τεράστια οικονομική ζημία και βλάβη στην φήμη της», λόγω του αριθμού των επιβατών που είχαν κλείσει εισιτήριο και τώρα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με άλλο τρόπο από την εταιρεία.

Εκπρόσωπος του Schiphol δήλωσε ότι το αεροδρόμιο ζητά από διάφορες αεροπορικές να μειώσουν τον αριθμό των επιβατών και να συμμορφωθούν με το πλαφόν για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ώστε να αποφευχθούν οι ατελείωτες ουρές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Χάος στα αεροδρόμια: Μόνο παράπλευρες απώλειες αναμένονται στην Ελλάδα

Παραιτήθηκε ο COO της EasyJet – Συνεχίζεται το χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Handelsblatt: Να γιατί τα ελληνικά αεροδρόμια γλιτώνουν από το πανευρωπαϊκό χάος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News