Κόσμος Σάββατο 30/10/2021, 14:16
ΚΟΣΜΟΣ

Σε αυτή τη χώρα ο κορωνοϊός έφτασε μόλις χθες

Σπεύδουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού οι κάτοικοι

Σε αυτή τη χώρα ο κορωνοϊός έφτασε μόλις χθες

Σπεύδουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού οι κάτοικοι της Τόνγκα, καθώς η χώρα του Ειρηνικού Ωκεανού κατέγραψε μόλις χθες το πρώτο της κρούσμα. 

Πλήρως εμβολιασμένο άτομο που είχε φτάσει στην Τόνγκα με πτήση επαναπατρισμού από τη Νέα Ζηλανδία βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό. 

Κατόπιν τούτου, ο πρωθυπουργός της χώρας, Pohiva Tu’i’onetoa, προειδοποίησε τους κατοίκους ότι το βασικό νησί της χώρας, το Tongatapu, ίσως να χρειαστεί να μπει σε lockdown την επόμενη εβδομάδα. 

Η Τόνγκα ήταν μία από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο που παρέμεναν εντελώς covid-free, αφού δεν είχαν ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού μέχρι σήμερα. 

Πάνω από 100.000 άτομα ζουν στη νησιωτική χώρα, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά της Νέας Ζηλανδίας. 

Μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού. Όμως, όπως αποκάλυψε ο συντονιστής του προγράμματος εμβολιασμών, χιλιάδες εμφανίστηκαν στα εμβολιαστικά κέντρα. 

Πώς «μπήκε» ο κορωνοϊός 

Ο άνθρωπος που μολύνθηκε ήταν ανάμεσα στους 215 επιβάτες μίας πτήσης επαναπατρισμού από τη Νέα Ζηλανδία. Με την ίδια πτήση ταξίδευαν και μέλη της Ολυμπιακής Ομάδας της Τόνγκα, τα οποία είχαν εγκλωβιστεί στη Νέα Ζηλανδία από την Ολυμπιάδα του Τόκιο. 

Το άτομο αυτό είχε βγει αρνητικό σε τεστ που έγινε πριν από την αναχώρησή του. Όμως, βρέθηκε θετικό σε τεστ ρουτίνας που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής καραντίνας. 

Από την έναρξη της πανδημίας, έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο πάνω από 246 εκατ. κρούσματα του κορωνοϊού και σχεδόν 5 εκατ. θάνατοι. 

Σε κάποιες νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, όμως, όπως στο Τουβαλού, ο ιός δεν έχει φτάσει ακόμα. 

Άλλες χώρες, όπως η Β. Κορέα και το Τουρκμενιστάν δηλώνουν μηδενικά κρούσματα, όμως ειδικοί εκτιμούν ότι ο ιός κυκλοφορεί εντός των συνόρων τους, έστω και εάν δεν επιβεβαιώνεται επίσημα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης: 

Σύγχρονη Κιβωτός: Ποια χώρα θα επιβιώσει εάν όλα όσα γνωρίζουμε καταρρεύσουν

Η «απαγορευμένη» καλύτερη πόλη του κόσμου 

Covid: Οι καλύτερες χώρες για να ζεις – Πόσες θέσεις έχασε η Ελλάδα

Σε ποιες πόλεις – χώρες δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News