Κόσμος Παρασκευή 14/05/2021, 21:45
ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Μπόρις Τζόνσον: Δεν θα διευρύνουμε γρήγορα την «πράσινη λίστα»

Μπόρις Τζόνσον: Δεν θα διευρύνουμε γρήγορα την «πράσινη λίστα»

Το μήνυμα ότι η Βρετανία δεν θα διευρύνει πολύ γρήγορα τη λεγόμενη «πράσινη λίστα» με τις χώρες τις οποίες μπορούν να επισκεφθούν οι Βρετανοί χωρίς να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στη χώρα, έστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, λόγω του κινδύνου νέων ινδικών παραλλαγών του κορωνοϊού.

«Δεν αναμένω ότι θα προσθέσουμε και άλλες χώρες στη λεγόμενη “πράσινη λίστα” πολύ γρήγορα και όντως θα διατηρήσουμε ένα πολύ αυστηρό καθεστώς συνόρων στο εγγύς μέλλον», είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε δε, ότι ακόμη είναι πολύ ενωρίς για τους Βρετανούς να μιλούν για το καλοκαίρι. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έμεινε εκτός της «πράσινης λίστας», εξέλιξη άκρως αρνητική για τον τουριστικό κλάδο της χώρας μας, ο οποίος είχε «επενδύσει» αρκετά στους Βρετανούς ταξιδιώτες. Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από μία εβδομάδα, οι Άγγλοι τουρίστες θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα από τις 17 Μαΐου σε Πορτογαλία, Γιβραλτάρ, Ισραήλ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Ισλανδία, Νησιά Φερόε και Φόλκλαντ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε επίσης σήμερα την επιτάχυνση της χορήγησης των δεύτερων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, καθησυχάζοντας ότι προς το παρόν η εξάπλωση στη χώρα της παραλλαγής του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία δεν θα εκτροχιάσει το άνοιγμα της οικονομίας.

Προειδοποίησε ωστόσο πως η ινδική παραλλαγή του ιού ενδέχεται να επηρεάσει την πλήρη άρση των περιορισμών στην χώρα. «Προειδοποιούμε ότι μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στις προσπάθειές μας να συνεχίσουμε τον χάρτη πορείας. Αλλά προς το παρόν δεν αλλάζουμε την αξιολόγηση σχετικά με το βήμα 3 (χαλάρωσης των περιορισμών από τη Δευτέρα)», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνιγκ Στριτ.

«Είναι πιο σημαντικό από ποτέ, για αυτό το λόγο, οι άνθρωποι να λάβουν πρόσθετη προστασία με μια δεύτερη δόση», τόνισε. «Έτσι, μετά τη σύσταση της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, θα επιταχύνουμε τις εναπομείνασες δεύτερες δόσεις στα άτομα άνω των 50 ετών και τις κλινικά ευάλωτες ομάδες σε όλη τη χώρα, ώστε η χορήγηση αυτών των δόσεων να γίνει μόλις οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση», συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Κρις Γουίτι, αρχίατρος της Αγγλίας, δήλωσε πως Βρετανοί επιστήμονες πλέον πιστεύουν πως η ινδική παραλλαγή του κορονοϊού (B.1.617.2) είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην αγγλική κομητεία Κεντ (βρετανική παραλλαγή, B.1.1.7), λέγοντας πως η πρώτη θα γίνει η κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News