Κόσμος Κυριακή 2/05/2021, 17:03
ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Βρετανία: Mαζικό πείραμα με self-test για αποφυγή της καραντίνας

Εν αναμονή της άρσης των περιοριστικών μέτρων οι Βρετανοί

Βρετανία: Mαζικό πείραμα με self-test για αποφυγή της καραντίνας

Η Βρετανία εξετάζει ήδη το επόμενο βήμα μετά την πανδημία, αφού σε λιγότερο από 2 μήνες, στις 21 Ιουνίου, έχει προγραμματίσει την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων για την χώρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει, τέλος στις αποστάσεις των δύο μέτρων αλλά και απελευθέρωση όλων των μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων.

Με γρήγορο τεστ αντιγόνων τέλος στην καραντίνα;

Κρατική έρευνα που ξεκινά στις 9 Μαΐου θέτει σαν στόχο την αποφυγή καραντίνας, αφού μέχρι τώρα ισχύει η δεκαήμερη καραντίνα για όσους έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τα 40.000 άτομα που θα συμμετέχουν, αντί για αυτό το μέτρο, θα κάνουν καθημερινά για επτά ημέρες ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου – όσο το τεστ βγαίνει αρνητικό θα μπορούν να συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους εκτός σπιτιού. 

Αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί η επιστροφή στην κανονικότητα, αφού πολλές φορές άνθρωποι αυτοπεριορίζονται χωρίς λόγο, ενώ είναι και ένας τρόπος να προσφερθεί εναλλακτική σε όσους δεν υπακούν στο μέτρο της καραντίνας -που απαγορεύει σε όποιον έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα να βγει από το σπίτι έστω και για τις βασικές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021 στην Αγγλία, σύμφωνα με στοιχεία του μηχανισμού «Εντοπισμού και Ιχνηλάτησης» του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Test and Trace), ζητήθηκε σε πάνω από 6,7 εκατομμύρια ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα να αυτοπεριοριστούν. 

Το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech φαίνεται ασφαλές για νεαρά άτομα

Σκέψεις για εμβολιασμό μαθητών 

Την ίδια ώρα, το ζήτημα των εμβολιασμών στα παιδιά που είχε παγώσει λόγω των επιπλοκών στο εμβόλιο της AstraZeneca έρχεται πάλι στο προσκήνιο, αυτή την φορά με το εμβόλιο της Pfizer – BioNTech. Αν και το υπουργείο Υγείας ξεκαθάρισε σήμερα το πρωί ότι καμία απόφαση δεν έχει οριστικά ληφθεί, υπάρχουν σκέψεις από τον Σεπτέμβριο να χορηγηθεί μία δόση του εμβολίου της Pfizer σε μαθητές άνω των 12 ετών. 

Την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ανακοίνωσε την παραγγελία 60 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων της Pfizer για περαιτέρω ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας. Από ό,τι φαίνεται, μέρος της παραγγελίας μπορεί να δοθεί σε ανήλικα παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο της Pfizer – BioNTech είναι το μόνο που έχει δοκιμαστεί κλινικά σε ηλικίες κάτω των 16 ετών και μάλιστα δείχνει να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Τι συμβαίνει με την Αγγλο-σουηδική φαρμακευτική;

Μυστική συμφωνία με την ΑstraZeneca;

Στο μεγάλο μέτωπο της προμήθειας των εμβολίων, σύμφωνα με την Telegraph, την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, φαίνεται ότι υπουργοί ήρθαν σε μυστική συμφωνία με την AstraZeneca, επιτρέποντάς της να παράξει επί βρετανικού εδάφους για λογαριασμό της Αυστραλίας, πάνω από 700 χιλιάδες δόσεις. Για αντάλλαγμα, συμφωνήθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει πρόσβαση σε εκατομμύρια δόσεις που παράγονται στην Ινδία.

Όλο αυτό έγινε την περίοδο που υπήρχε ένταση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, με τις Βρυξέλλες ακόμα να βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Αγγλο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία. 

Πηγή: DW

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News