Κόσμος Τρίτη 21/06/2022, 22:33
ΚΟΣΜΟΣ

Tesla: Μήνυση από πρώην εργαζόμενους για «μαζικές απολύσεις»

Tesla: Μήνυση από πρώην εργαζόμενους για «μαζικές απολύσεις»

Μήνυση εναντίον της Tesla κατέθεσαν πρώην εργαζόμενοι, ισχυριζόμενοι ότι η απόφαση της εταιρείας να να πραγματοποιήσει «μαζικές απολύσεις» παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία, καθώς αυτή δεν ειδοποίησε εκ των προτέρων για τις περικοπές θέσεων εργασίας.

Η μήνυση υποβλήθηκε αργά την Κυριακή στο Τέξας από δύο εργάτες που δήλωσαν ότι απολύθηκαν από το εργοστάσιο της Tesla στο Sparks της Νεβάδα τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την αγωγή, περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι απολύθηκαν στο εργοστάσιο της Νεβάδα.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν στη μήνυση ότι η κίνηση αυτή της εταιρείας παραβιάζει τους ομοσπονδιακούς νόμους για τις μαζικές απολύσεις που απαιτούν περίοδο ειδοποίησης 60 ημερών σύμφωνα με τον Νόμο Ειδοποίησης Προσαρμογής και Επανεκπαίδευσης Εργαζομένων.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αναζητούν τρόπους ομαδικής δράσης για όλους τους πρώην υπαλλήλους της Tesla στις ΗΠΑ, που απολύθηκαν τον Μάιο ή τον Ιούνιο χωρίς προειδοποίηση.

«Η Tesla έχει απλώς ειδοποιήσει τους υπαλλήλους ότι οι απολύσεις τους θα ισχύουν αμέσως», ανέφερε η καταγγελία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα, μέσω email, ότι είχε ένα «σούπερ κακό προαίσθημα» για την οικονομία και ότι η Tesla έπρεπε να μειώσει το προσωπικό κατά περίπου 10%.

Με την αγωγή που κατέθεσαν οι John Lynch και Daxton Hartsfield, οι οποίοι απολύθηκαν στις 10 Ιουνίου και 15 Ιουνίου αντίστοιχα, ζητούν αμοιβή και παροχές για την περίοδο ειδοποίησης των 60 ημερών.

Η Tesla, η οποία δεν έχει σχολιάσει τον αριθμό των απολύσεων, δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με την αγωγή.

Ο Μασκ, ωστόσο, την Τρίτη χαρακτήρισε τη μήνυση «άνευ σημασίας».

«Ας μην δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε μια  αγωγή που δεν έχει καμία ισχύ», είπε στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ που διοργάνωσε το Bloomberg.

«Φαίνεται ότι οτιδήποτε σχετίζεται με την Tesla δέχεται πολλά κλικ, είτε είναι ασήμαντο είτε σημαντικό. Θα έβαζα αυτή τη μήνυση στην οποία αναφέρεστε στην πρώτη κατηγορία».

Η Shannon Liss-Riordan, δικηγόρος που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, είπε στο Reuters ότι θεωρεί πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο θεωρεί «άνευ σημασίας» το γεγονός ότι η εταιρεία του παραβιάζει κατάφωρα την ομοσπονδιακή εργατική νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων.

«Ενώ η αμοιβή δύο μηνών σίγουρα δεν έχει σημασία για αυτόν, έχει μεγάλη σημασία για τους υπαλλήλους που έκαναν την εταιρεία του αυτό που είναι», πρόσθεσε.

Είπε ότι η Tesla προσφέρει σε ορισμένους υπαλλήλους της μόνο μία εβδομάδα υποχρεωτικής παύσης εργασίας, προσθέτοντας ότι ετοιμάζει μια επείγουσα δικαστική αίτηση για να προσπαθήσει να εμποδίσει την Tesla.

Η αγωγή κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, στη Δυτική Περιφέρεια του Τέξας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News