Κόσμος Δευτέρα 21/12/2020, 22:03
BREXIT

Πρόταση τελευταίας στιγμής από τη Βρετανία

Πρόταση τελευταίας στιγμής από τη Βρετανία

Η Ε.Ε. εξετάζει αυτή τη στιγμή τη νέα πρόταση για τα δικαιώματα αλιείας που υπέβαλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε μία ύστατη προσπάθεια να επιτύχει εμπορική συμφωνία. 

Και οι δύο πλευρές σηματοδότησαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι δεν πρόκειται να προβούν σε περαιτέρω συμβιβασμούς, όμως σήμερα η Βρετανία προσφέρθηκε να κάνει κάποιες υποχωρήσεις, εάν κάνει το ίδιο και η Ε.Ε. σε κάποιους άλλους τομείς, σύμφωνα με προσκείμενες πηγές που συμμετέχουν στις συζητήσεις. Η τελευταία πρόταση που κάνει η Βρετανία στην Ε.Ε. είναι η τελευταία να μειώσει την ποσότητα αλιείας που πιάνει στις θάλασσες της Βρετανίας κατά ένα-τρίτο. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Βρετανία επέμενε η Ε.Ε. να δεχθεί μία μείωση της τάξης του 60%. 

H Ε.Ε. ανέφερε στους διαπραγματευτές της Βρετανίας ότι η τελευταία της προσφορά είναι μία μείωση της τάξης του 25%, κάτι που ήδη είναι δύσκολα αποδεκτό για χώρες όπως Γαλλία και Δανία – αρχικά η Ε.Ε. είχε ζητήσει μείωση 18%. 

Μετά από μία ημέρα έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο χωρών στις Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο δεν είναι ακόμη σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία και συνεπώς δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ώρες, όπως ανέφεραν οι παραπάνω πηγές. Αντ΄αυτού, υπάρχουν ακόμη πολλές πιθανότητες κατάρρευσης της συμφωνίας καθώς υπάρχει διχογνωμία και ως προς το βαθμό αντιποίνων στα οποία μπορεί να προβεί η μία πλευρά εάν η άλλη παραβιάζει τους κανόνες.

Ακόμη και στην περίπτωση που οι δύο πλευρές καταφέρουν να γεφυρώσουν τον αριθμό των αλιευτικών πλοίων που θα διατηρήσει η Ευρώπη – αυτή τη στιγμή γίνεται «παζάρι» για αλιεία της τάξης των 33 εκατ.ευρώ ετησίως – οι διαπραγματεύσεις μπορεί να μπλοκάρουν και πάλι στο αίτημα της Ε.Ε. να είναι σε θέση να επιβάλει ευρείας κλίμακας εμπορικούς δασμούς στη Βρετανία, εάν το Λονδίνο δεν τηρήσει κάποια συμφωνία για την αλιεία. Η Βρετανία έχει διαμηνύσει ότι θα δεχθεί τιμωρητικούς δασμούς στην αλιεία όχι όμως σε άλλους τομείς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News