Κόσμος Δευτέρα 21/12/2020, 14:26
ΚΟΣΜΟΣ

H Bρετανία μπροστά στον «εφιάλτη των Χριστουγέννων»

H Bρετανία μπροστά στον «εφιάλτη των Χριστουγέννων»

Aντιμέτωπη με τον κίνδυνο σοβαρών ελλείψεων σε βασικά είδη διατροφής και μαζικές αγορές από πανικόβλητους καταναλωτές τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα βρίσκεται η Βρετανία, καθώς οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αναστέλλουν τις εμπορικές συναλλαγές και διακόπτουν την ταξιδιωτικη σύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλειο μπροστά στον πανικό που προκαλεί το νέο, ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού. 

Το εφιαλτικό σενάριο προσφέρει στη Βρετανία μια πικρή γεύση του συνοριακού χάους που θα μπορούσε να προκύψει στην περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρώπη χωρίς μια εμπορική συμφωνία για τη μετά-Brexit εποχή.

Το λιμάνι του Ντόβερ -το μεγαλύτερο της Βρετανίας- ανέστειλε τις μεταφορές εμπορευμάτων που μεταφέρονται οδικώς προς τη ΓΑλλία, μετά την απόφαση του Παρισιού να αναστείλει όλες τις συνδέσεις -εναέριες, οδικές και θαλάσσιες- με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και η κίνηση εντός της Βρετανίας δεν επηρεάζεται, τα φορτηγά μεταφέρουν συχνά εμπορεύματα και προς τις δύο κατευθύνσεις και τα νέα δεδομένα ενδεχομένως να τους αποθαρύνουν από την είσοδο στη χώρα.

Τα προβλήματα φέρνουν στην επιφάνεια τις εμπορικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Βρετανία την ώρα που εκπνέει η μεταβατική περίοδος του Brexit, στις 31 Δεκεμβρίου. Εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων, μπροστά στο ενδεχόμενο καταστροφικών ζημιών, κάλεσαν την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να λάβει μέτρα. Η Logistics UK, που αριθμεί 18.000 επιχειρήσεις-μέλη, ζήτησε την καθολική διεξαγωγή rapit tests τους αυτοκινητιστές, ως τον πιο άμεσο τρόπο για τη προστασία των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Εν μέσω χάους πανικού και απομόνωσης της Βρετανίας, οι οικονομολόγοι της Βerenberg υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το 2021, εξαιτίας της επαναφοράς των Lockdowns, στο 7,3% από 8%. Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, δηλώνοντας στο «Sky News» ότι η διακίνηση των εμπορευμάτων από στα στενά μεταξύ Ντόβερ και Καλέ αντιπροσωπεύουν περίπου το 202% των αγαθών που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News