Κόσμος Πέμπτη 17/12/2020, 22:42
ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Brexit: Πιο απασιόδοξοι οι τόνοι

Brexit: Πιο απασιόδοξοι οι τόνοι

Αλλαξαν ξαφνικά οι τόνοι ως προς την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για το Brexit, μετά τις σημερινές διαπραγματεύσεις, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να θεωρεί «πολύ πιθανόν» να μην υπάρξει συμφωνία, εκτός και εάν η Ε.Ε. αλλάξει «σημαντικά» τις θέσεις της. 

Ενώ απομένουν μόλις δύο εβδομάδες πριν την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εμφανίστηκε επίσης απαισιόδοξη, υπογραμμίζοντας ότι είναι «πολύ δύσκολο» να υπερκεραστούν οι «μεγάλες διαφορές» που εξακολουθούν να υφίστανται, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της Βρετανίας Ντέιβιντ Φροστ ότι η κατάσταση των συνομιλιών με την Ε.Ε. έχουν φθάσει σήμερα το βράδυ σε κρίσιμη καμπή και η πρόοδος έχει διακοπεί.

Και οι δύο πλευρές διαμήνυσαν η μία στην άλλη να αλλάξουν τις θέσεις τους σε μία ύστατη προσπάθεια να προστατεύσουν τις εμπορικές συναλλαγές τους αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων από την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων μετά την 31η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού, «ο Τζόνσον τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κρίσιμη κατάσταση και είπε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, Βρετανία και Ε.Ε. θα χωρίσουν ως φίλοι, με τη Βρετανία να έχει με την Ε.Ε. μία συμφωνία στα πρότυπα της Αυστραλίας».  Υπενθυμίζεται ότι η Αυστραλία δεν έχει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. και το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου της εναπόκειται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Από την πλευρά της, η ντερ Λάιεν ανέφερε στο Twitter ότι παραμένουν αγεφύρωτες σημαντικές διαφορές, ειδικά στην αλιεία και η άμβλυνσή τους θα είναι πολύ δύσκολη, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. 

Λίγο ενωρίτερα, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ είχε δηλώσει μιλώντας στο κοινοβούλιο ότι οι πιθανότητες για συμφωνία είναι μικρότερες από 50%. 

Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ είχε πει ότι οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν τώρα στην τελική ευθεία και ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ είχε δηλώσει ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες.  
    
Πηγή: Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News