Κόσμος Δευτέρα 21/12/2020, 18:00
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: «Όχι» από Τζόνσον σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων το 2021

Brexit: «Όχι» από Τζόνσον σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων το 2021

Απορρίπτονται από την Ντάουνινγκ Στριτ οι εκκλήσεις συντηρητικών βουλευτών και του δημάρχου του Λονδίνου για επέκταση των διαπραγματεύσεων του Brexit και το 2021. Η όποια εμπορική συμφωνία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί και να έχει εγκριθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, απορρίπτοντας επίσης τις σκέψεις για εκ των υστέρων έγκριση της συμφωνίας με αναδρομική ισχύ. Η συμφωνία πρέπει να έχει ψηφιστεί από το κοινοβούλιο πριν να τεθεί σε ισχύ, είπε ο εκπρόσωπος.

Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίζονται, μένει κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα έως τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit. 

Κάποιοι βουλευτές των Συντηρητικών τόνισαν τη Δευτέρα ότι την ώρα που η Βρετανία πασχίζει να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού και τις συνέπειες από την απαγόρευση των ταξιδιών και της διακίνησης εμπορευμάτων, η έξοδος από την Ε.Ε. χωρίς εμπορική συμφωνία την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να αποτραπεί. 

«Αφήστε τις εμπορικές συνομιλίες για το Brexit να συνεχιστούν. Αυτές είναι κάθε άλλο παρά ιδανικές συνθήκες για να αποφασίσουμε με λογική τους όρους της μελλοντικής μας ευημερίας και ασφάλειας. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία έως την Πρωτοχρονιά, ας κάνουμε το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και ας σταματήσουμε το ρολόι», έγραψε στο Twitter ο Τομπάιας Έλγουντ, πρώην υπουργός  Άμυνας. 

Αλλά και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν τόνισε ότι η ιδέα της εξόδου από την ΕΕ χωρίς εμπορική συμφωνία «ήταν απερίσκεπτη ακόμα και πριν από την τελευταία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού»,  προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS