Κόσμος Δευτέρα 16/05/2022, 18:15
ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Όρμπαν: Περίοδος ύφεσης προ των πυλών στην Ευρώπη

Προειδοποίηση Όρμπαν: Περίοδος ύφεσης προ των πυλών στην Ευρώπη

«Η εποχή της ύφεσης» ελλοχεύει στην Ευρώπη, καθώς η Γηραιά Ήπειρος παλεύει αφενός με τις εντονότατες πληθωριστικές πιέσεις αφετέρου με τα αυξανόμενα κόστη στην αγορά ενέργειας, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Στο πλαίσιο της ορκωμοσίας του ενώπιον του ουγγρικού κοινοβουλίου, Όρμπαν δήλωσε επίσης ότι οι Βρυξέλλες καταχρώνται την εξουσία που τους έχει δοθεί μέρα με τη μέρα, περιορίζοντας την κυριαρχία των κρατών μελών. Ωστόσο, τόνισε ότι για την επόμενη δεκαετία, η Ουγγαρία θα συνεχίσει να είναι μέλος του μπλοκ.

Επίσης, ο Όρμπαν τόνισε ότι η Ουγγαρία δεν θα πρόκειται να ασκήσει βέτο στις κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Υπενθυμίζεται οτι η Ουγγαρία είναι η μοναδική χώρα που έχει ασκήσει σκληρό βέτο στο πετρελαϊκό εμπάργκο από την Ρωσία, ενώ αρκετές ακόμη έχουν εκφράσει αμφιβολίες ως προς συγκεκριμένα κομμάτια της πρότασης της Κομισιόν για το έκτο πακέτο κυρώσεων. Από την πλευρά της η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι απαιτούναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αντισταθμιστεί το κόστος του μέτρου.

Ο Όρμπαν δήλωσε ότι η σημαντικότερη δοκιμασία της κυβέρνησής του, η οποία εξελέχθη για τέταρτη συναπτή θητεία τον Απρίλιο, είναι να καθοδηγήσει την οικονομία της Ουγγαρίας εν μέσω μίας ευρωπαϊκής κρίσης, με φοροαπαλλαγές, επιδόματα και άλλα μέτρα στήριξης. Επίσης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συντονιστεί με την κεντρική τράπεζα της χώρας, ώστε να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα μέσα στην ημέρα, κατά την συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., ο υπουργός της Λιθουανίας σχολίασε ότι το μπλοκ είναι «όμηρος ενός κράτους μέλους», αναφερόμενος στην Ουγγαρία. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει κάποια σοβαρή ανανεωμένη πρόταση από την Κομισιόν ως εναλλακτική στο σχέδιο που έχει ήδη απορρίψει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Το μπλοκ «όμηρος ενός κράτους μέλους»

Ουγγαρία: Έτοιμη να πληρώσει σε ρούβλια για φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News