Κόσμος Τετάρτη 6/04/2022, 17:49
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Έτοιμη να πληρώσει σε ρούβλια για φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Ουγγαρία: Έτοιμη να πληρώσει σε ρούβλια για φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Η Ουγγαρία δηλώνει έτοιμη να πληρώσει σε ρούβλια για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ρωσία, όπως σημείωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Η διάθεση του Ούγγρου πρωθυπουργού βαίνει αντίθετα στην πορεία που παίρνει η Κομισιόν, η οποία χθες μόλις πρότεινε νέες κυρώσεις που «χτυπούν» τις εισαγωγές άνθρακα ως αντίποινα για τις θηριωδίες στην πόλη Μπούκα. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, δήλωσε ότι οι αρχές της Ε.Ε. δεν παίζουν «κανένα ρόλο» στην συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου της χώρας από τη Ρωσία (μεταξύ της κρατικής MVM και της Gazprom).

Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία ήταν μεταξύ των λίγων χωρών της Ε.Ε. που απέρρριψε το σχέδιο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας. Η κυβέρνηση του Όρμπαν, ο οποίος αναδείχθηκε πρωθυπουργός για τέταρτη συναπτή θητεία στις εκλογές της Κυριακής, έχει σχηματίσει στενότατες επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία την τελευταία δεκαετία. Μία από τις προεκλογικές δεσμέυσεις του Όρμπαν ήταν και η διασφάλιση των ροών φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά της χώρας.

Η Ουγγαρία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές ενέργειας από την Ρωσία. Ενδεικτικά μόλις πέρυσι υπέγραψε νέα συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου με την Gazprom για 4,5 δισ. κ.μ. ετησίως.

Κατάπαυση του πυρός

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημείωσε ότι μίλησε εκτενώς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και του ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.«Αυτός είναι ένας πόλεμος που ξεκίνησαν οι Ρώσοι, επιτέθηκαν στην Ουκρανία και είναι επιθετικότητα, αυτή είναι η κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ουγγαρία συμμερίζεται αυτή τη στάση», σημείωσε ο Όρμπαν.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, ζήτησε από τον Πούτιν να πραγματοποιήσει συνομιλίες στην Ουγγαρία με τον Ουκρανό και τον Γάλλο πρόεδρο καθώς και με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Η απάντηση του Πούτιν ήταν «θετική», κατά τον Όρμπαν, ο οποίος σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί υπό όρους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Νέος γύρος κυρώσεων – Εμπάργκο σε άνθρακα και μπλόκο σε ρωσικά πλοία

Φυσικό αέριο: Παίρνει μορφή το σχέδιο για πληρωμές σε ρούβλια – Τα σενάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News