Business & Finance Δευτέρα 16/05/2022, 16:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Το μπλοκ «όμηρος ενός κράτους μέλους»

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Το μπλοκ «όμηρος ενός κράτους μέλους»

Οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. άσκησαν εμμέσως δημόσια πίεση στην Ουγγαρία προκειμένου να άρει το βέτο της στην πρόταση επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Gabrielius Landsbergis, σημείωσε ότι το μπλοκ «είναι όμηρος ενός κράτους μέλους».

«Πρέπει να συμφωνήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι», συνέχισε ο ίδιος. Εντωμεταξύ, η Γερμανίδα υπουργός Annalena Baerbock δήλωσε αισιόδοξη ότι το μπλοκ θα καταλήξει σε συμφωνία εντός ολίγων ημερών. «Οφείλουμε να το προετοιμάσουμε εξαιρετικά καλά, διότι πρέπει να είναι βιώσιμο», τόνισε η ίδια.

Μέσω των διαπραγματεύσεων των περασμένων ημερών, έχουν ήδη καμφθεί οι αμφιβολίες που είχαν προβάλει ορισμένες χώρες όσον αφορά το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία και την απαγόρευση μεταφοράς του στην Ε.Ε. Μεταξύ αυτών και οι αμφιβολίες της Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

Ωστόσο, το βέτο της Ουγγαρίας έχει παραμείνει, η οποία είναι και ο στενότερος εταίρος της Ρωσίας στην Ε.Ε. Η Ουγγαρία έχει υποστηρίξει ότι θα χρειαστούν εκατομμύρια ευρώ από το μπλοκ, προκειμένου να αντισταθμίσει το κόστος του εμπάργκο. Υπενθυμίζεται ότι για την επιβολή του εμπάργκο απαιτείται η έκριση από όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto δήλωσε ότι η χώρα του δεν εχει λάβει κάποια σοβαρή ανανεωμένη πρόταση από την Κομισιόν τις τελευταίες ημέρες.

«Η Κομισιόν έχει προκαλέσει ένα πρόβλημα με μία πρόταση, επομένως δικαιως η Ουγγαρία αναμένει…ότι η Ε.Ε. θα έπρεπε να προσφέρει μία λύση: να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις και να αποζημιώσει για τις…συνεπαγόμενες αυξήσεις στις τιμές, που απαιτεί πλήρη εκσυγχρονισμό της ενεργειακής δομής της Ουγγαρίας αξίας περίπου 15 με 18 δισ. ευρώ», δήλωσε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook. Επίσης, στο παρελθόν έχει προτείνει ως εναλλακτική να εξαιρεθεί από το εμπάργκο το πετρέλαιο που παραδίδεται στο μπλοκ μέσω αγωγών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Αναστασιάδης: Η ΕΕ να λάβει υπόψη τις ανησυχίες Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας για τις νέες κυρώσεις

E.E.: Στο τραπέζι η καθυστέρηση στο πετρελαϊκό εμπάργκο

Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ – Στο επίκεντρο η μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News