Business & Finance Παρασκευή 6/05/2022, 18:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστασιάδης: Η ΕΕ να λάβει υπόψη τις ανησυχίες Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας για τις νέες κυρώσεις

Αναστασιάδης: Η ΕΕ να λάβει υπόψη τις ανησυχίες Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας για τις νέες κυρώσεις

Η Κύπρος, η Ελλάδα και η Μάλτα περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει υπόψη τις ανησυχίες τους σχετικά με τα σχέδια απαγόρευσης μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ενόσω το μπλοκ επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το σχέδιο που πρότεινε η Κομισιόν προβλέπει εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, ενώ οι ναυτιλιακές εταιρίες με έδρα σε κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα μπορούν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο. Από την Τετάρτη, όταν και παρουσιάστηκε η πρόταση, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία για την εφαρμογή του σχεδίου. Η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος διαθέτουν τον μεγαλύτερο στόλο από τα 27 μέλη της ΕΕ εξ ου και σύμφωνα με έγγραφο που είχε περιέλθει στους Financial Times μέσα στην εβδομάδα, η Ελλάδα έχει ήδη αντιταχθεί στην πρόταση για απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου.

«Είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Ελλάδας, της Μάλτας και φυσικά της Κύπρου σε συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ν. Αναστασιάδης σε δημοσιογράφους στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είπε ότι αυτή ήταν μια «κοινή θέση» και των δύο.

«Είμαστε και οι δύο ξεκάθαροι. Είμαστε κατά της ρωσικής εισβολής και φυσικά υπέρ των κυρώσεων. Αλλά αυτές οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες και όχι επιλεκτικές στο να εξυπηρετούν ορισμένα κράτη-μέλη και να αφήνουν άλλα εκτεθειμένα», είπε ο Αναστασιάδης.

Αξιωματούχος των ελληνικών αρχών που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και ότι η Αθήνα θα σεβαστεί οποιαδήποτε κοινή απόφαση.

Η τροποποιημένη πρόταση της Παρασκευής από την Κομισιόν περιλαμβάνει τρίμηνη μεταβατική περίοδο πριν ισχύσει η απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου για τις ναυτιλιακές εταιρίες στην ΕΕ, αντί του ενός μήνα που είχε προταθεί αρχικά – για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες που εγείρονται από την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Διχάζει η πρόταση της Ευρωπαϊκήs Επιτροπής για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Πετρελαϊκό εμπάργκο: Παράταση μέχρι και το 2025 για Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News