Business & Finance Παρασκευή 13/05/2022, 10:42
BUSINESS & FINANCE

E.E.: Στο τραπέζι η καθυστέρηση στο πετρελαϊκό εμπάργκο

E.E.: Στο τραπέζι η καθυστέρηση στο πετρελαϊκό εμπάργκο

Μια ανορθόδοξη ιδέα για να περάσει ο έκτος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας από το «εμπόδιο» της Ουγγαρίας εξετάζουν κάποια κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόταση είναι να καθυστερήσει προς το παρόν το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίος δεν υποστηρίζει η Βουδαπέστη, έτσι ώστε να εγκριθεί το υπόλοιπο πακέτο κυρώσεων. 

Οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να επιδιώκουν μια συμφωνία για το πλήρες πακέτο, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής απαγόρευσης του πετρελαίου, μέχρι τη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντηθούν στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Ωστόσο, η ιδέα να μπει στον πάγο για τώρα το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο κερδίζει όλο και περισσότερη υποστήριξη. 

Από την άλλη, κάποιες άλλες χώρες ανησυχούν ότι αποτελεί σημάδι αδυναμίας, αν καθυστερήσει το μέτρο αυτό, ενώ σίγουρα είναι και ένα πλήγμα για την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια απόφαση για το πετρελαϊκό εμπάργκο δείχνει πόσο δύσκολο είναι η Ε.Ε. να κλιμακώσει τον οικονομικό της πόλεμο κατά του Κρεμλίνου και πόσο επίπονο είναι να απεξαρτηθεί από την ενέργεια της Ρωσίας.

Μια επιλογή που έχουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι να «σπάσουν» το πακέτο κυρώσεων και τα μέρη του πετρελαϊκού εμπάργκο που έχουν προκαλέσει διαμάχες. Για παράδειγμα, η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να δεχτεί στην απαγόρευση εισαγωγών μέσω αγωγών, αλλά δεν έχει πρόβλημα στην απαγόρευση μεταφοράς πετρελαίου με πλοία, καθώς είναι μια χώρα που δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα.

Yπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσα σε έξι μήνες και τις εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων μέχρι το τέλος του έτους. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν μια παράταση μέχρι το τέλος του 2024, ενώ η Τσεχία μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους – όλες τους είναι χώρες με μεγάλη εξάρτηση στο ρωσικό πετρέλαιο.

Οι κυρώσεις της Ε.Ε. απαιτούν την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 μελών. Εκτός από την απαγόρευση του πετρελαίου, η πρόταση του μπλοκ για έκτο γύρο κυρώσεων περιλαμβάνει σχέδια για αποκοπή τριών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και απαγόρευση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων σε ρωσικές εταιρείες, μεταξύ άλλων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Politico

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Στα 200 δισ.ευρώ το κόστος απεξάρτησης της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια

Η Ε.Ε. σκοπεύει να δελεάσει με χρήματα τον Όρμπαν για το πετρελαϊκό εμπάργκο

Το ευρωπαϊκό πακέτο των 195 δισ. ευρώ: Πώς θα γίνει η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News