Business & Finance Παρασκευή 3/09/2021, 17:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Καθυστερήσεις στην Πολωνία και την Ουγγαρία – Ανησυχία για τη διαχείριση των κονδυλίων

Ταμείο Ανάκαμψης: Καθυστερήσεις στην Πολωνία και την Ουγγαρία – Ανησυχία για τη διαχείριση των κονδυλίων

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από Πολωνία και Ουγγαρία για την νέα καθυστέρηση καταβολής της οικονομικής στήριξης από την Ε.Ε. Και για τις δύο χώρες εκκρεμεί η έγκριση των σχεδίων που έχουν υποβάλει για τη διαχείριση των εν λόγω κονδυλίων, τα οποία προορίζονται για την οικονομική ανάκαμψη του μπλοκ από την πανδημία. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ζήτησε διευκρινίσεις από τις δύο χώρες σχετικά με την εφαρμογή των όρων που έχουν τεθεί για τη διαχείριση τωμ χρημάτων.

Όσον αφορά την Πολωνία, ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι άφησε να εννοηθεί ότι η καθυστέρηση οφείλεται εν μέρει στην προσπάθεια της πολωνικής κυβέρνησης να ορίσει ως υπέρτερο το Σύνταγμα της χώρας έναντι των ευρωπαϊκών κανόνων. Το μερίδιο της Πολωνίας από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχεται στα 23,9 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 34 δισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας Zbigniew Ziobro χαρακτήρισε τα σχόλια του Τζεντιλόνι ανούσια και δήλωσε ότι πρόκειται περί εκβιασμού. Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο, διότι προκειμένου να λάβει τα χρήματα θα πρέπει να παραβιάσει τις συνταγματικές της αρχές.

Η καθυστέρηση στην Ουγγαρία οφείλεται αντιθέτως στις αλλαγές του δικαστικού συστήματος, εξαιτίας των οποίων ενδέχεται να υπάρξει αυξημένη διαφθορά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Επίσης, οι σχέσεις με την Ε.Ε. βρίσκονται σε τριβή λόγω των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Judit Varga τόνισε ότι η χώρα θα διατηρήσει το σχέδιό της όσον αφορά τη διαχείριση της στήριξης και επίσης ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στάση απέναντι στο νέο νόμο σχετικά με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News