Business & Finance Δευτέρα 12/07/2021, 21:20
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Κομισιόν: Στα σκαριά κοινωνικό ταμείο για τη στήριξη των πολιτών από το κόστος άνθρακα

Κομισιόν: Στα σκαριά κοινωνικό ταμείο για τη στήριξη των πολιτών από το κόστος άνθρακα

Ταμείο για την οικονομική υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη σε περίπτωση που το σχέδιό της για την επέκταση της τιμολόγησης των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στους τομείς των μεταφορών και της θέρμανσης των κτιρίων οδηγήσει σε αύξηση των λογαριασμών καυσίμων, όπως αναφέρεται σε προσχέδιο της Κομισιόν που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. 

H Koμισιόν βάζει τις «τελευταίες πινελιές» σε μία δέσμη 12 πολιτικών για το κλίμα που θα προτείνει την Τετάρτη. Ωστόσο, μία απο τις προτάσεις αυτές – το σχέδιο να δημιουργήσει μία αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τον κλάδο μεταφορών και τη θέρμανση των κτιρίων – προκαλεί ανησυχίες σε ορισμένες κυβερνήσεις, καθώς προβληματίζονται ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τους λογαριασμούς των πολιτών για ενέργεια θέρμανσης καθώς και τις τιμές βενζίνης.

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να διαθέσει το 20% των αναμενόμενων εσόδων από τη νέα αγορά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ένα ταμείο για την οικονομική στήριξη ευάλωτων και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριών, σύμφωνα με το προσχέδιο, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται το αναμενόμενο ύψος των κονδυλίων του ταμείου.
  
Τα χαμηλόμισθα νοικοκυριά δαπανούν συνήθως μία μεγαλύτερη αναλογία του εισοδήματός τους στη θέρμανση και η πρόταση της Κομισιόν βασίζεται σε μία έρευνα του 2019 βάσει της οποίας περίπου το 7% των πολιτών της Ε.Ε. δήλωσαν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης για τα σπίτια τους. 

Πάντως, η Κομισιόν απέφυγε κάθε σχόλιο για την πρόταση αυτή, η οποία είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει προτού ανακοινωθεί επίσημα. Οταν ανακοινωθεί, οι χώρες της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαπραγματευθούν τους τελικούς κανονισμούς. 

Πηγή: Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News