Business & Finance Τρίτη 20/07/2021, 20:35
ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Κομισιόν: Στα «σκαριά» νέα κοινοτική αρχή για την πάταξη του «μαύρου» χρήματος

Κομισιόν: Στα «σκαριά» νέα κοινοτική αρχή για την πάταξη του «μαύρου» χρήματος

Τη σύσταση μιας νέας υπηρεσίας κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, η οποία θα επιτηρεί στενότερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της περιοχές, ούτως ώστε να αποτρέπει τη διακίνηση χρήματος από εγκληματίες και τρομοκράτες, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση λαμβάνει χώρα αφότου το σκάνδαλο της Danske Bank κατέδειξε τα κενά και τις ελλείψεις του ευρωπαϊκού συστήματος όσον αφορά στην αποτροπή τέτοιου είδους φαινομένων. 

Οι προσπάθειες για τη σύσταση μίας κοινοτικής αρχής πάταξης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος επιταχύνθηκαν από τη στιγμή που αρκετές χώρες άρχισαν να ερευνούν τις δραστηριότητες της Danske Bank, αφότου ύποπτες συναλλαγές άνω των 200 δισ. ευρώ φαίνεται πως «πέρασαν» μέσα από το εσθονικό βραχίονα της τράπεζας, μεταξύ 2007 και 2015. Μάλιστα, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, καθώς ο έλεγχος της δραστηριότητας της εσθονικής θυγατρικής δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε από την ίδια την Danske.

Η Europol εκτιμά ότι περίπου ένα ποσοστό 1% της οικονομικής δραστηριότητας της Ε.Ε. αφορά τέτοιου είδους ύποπτες συναλλαγές. 

«Κάθε νέο σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος είναι ένα καμπανάκι που μας υπενθυμίζει ότι το έργο μας στο να κλείσουμε τα κενά στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα δεν έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ελλείψει κάποιας πανευρωπαϊκής αρχής για τον εντοπισμό και την πάταξη του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και των παράνομων συναλλαγών από εγκληματικές οργανώσεις και τρομοκράτες, οι Βρυξέλλες βασίζονταν στις εθνικές αρχές των κρατών μελών, οι οποίες ωστόσο δεν συντονίζονται πάντα ή δεν επιβάλουν τους ίδιους κανόνες καταστολής.

Η προτεινόμενη αρχή θα φέρει το όνομα EU Anti-Money Laundering Authority/Countering Financing of Terrorism Authority (AMLA) και θα εποπτεύει τις διασυνοριακές συναλλαγές, συντονίζοντας ταυτόχρονα τα αντίστοιχα εθνικά όργανα των κρατών μελών.

Η έδρα της AMLA θα αποφασιστεί από τα κράτη μέλη, ωστόσο στόχος είναι το όργανο να έχει συσταθεί και να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το 2026. Το πλάνο είναι να περιλαμβάνει τουλάχιστον 250 εργαζομένους. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του, η πρόταση είναι να καλύπτεται από ένα ειδικό τέλος προς τις εταιρείες υψηλού ρίσκου, όπως είναι για παράδειγμα τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. 

Στο στόχαστρο και οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα

Εκτός από την υπηρεσία αυτή, η Κομισιόν προτείνει οι εταιρείες που διαχειρίζονται εικονικό ενεργητικό, όπως τα κρυπτονομίσματα, θα τεθούν στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων αρχών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ξέπλυμα μαύρου χρηματος, ενώ παράλληλα θέτει τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα υπό ένα πλαίσιο μεγαλύτερης διαφάνειας.

Αναλυτικότερα, οι εταιρείες που θα μεταφέρουν ενεργητικό σε ψηφιακά νομίσματα θα υποχρεούνται να καταγράφουν τα στοιχεία τόσο αυτών που αποστέλλουν τα ποσά όσο και εκείνων που τα παραλαμβάνουν, σύμφωνα και με τις προτάσεις που είχε καταθέσει η διακυβερνητική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF). Τα στοιχεία θα είναι πλήρη, δηλ. θα πρέπει να υπάρχει το όνομα του πελάτη, η διεύθυνσή του, η ημερομηνία γέννησης και ο αριθμός του λογαριασμού.

Η Κομισιόν προτείνει ακόμη τα ανώνυμα πορτοφόλια σε κρυπτονομίσματα να απαγορευτούν, όπως ακριβώς ισχύει σήμερα με τους ανώνυμους τραπεζικούς λογαριασμούς. Επιπλέον, οι μεταφορές μετρητών σε όλη την περιοχή της Ε.Ε. θα έχουν ένα ανώτατο όριο τα 10.000 ευρώ.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News