Business & Finance Πέμπτη 2/09/2021, 14:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Έξοδος από την κρίση με αυξημένη ρευστότητα

Το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων

Ιταλία: Έξοδος από την κρίση με αυξημένη ρευστότητα

Την πορεία προς την ανάκαμψη από τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο σχεδιάζει η ιταλική κυβέρνηση, ενώ το επιτόκιο δανεισμού βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και ο κυβερνητικός σχηματισμός είναι εξαιρετικά ασταθής.

Η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού προετοιμάζει τον πρώτο της πλήρη ετήσιο προϋπολογισμό, επιθυμώντας να συνεχίσει τις υψηλές δαπάνες, παρότι η οικονομία φαίνεται πως ανακάμπτει ταχύτερα από το προσδοκώμενο. Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει νομοσχέδιο με ενισχυτικά μέτρα αξίας 20 δισ. ευρώ, ώστε να διατηρηθεί η στήριξη των οικογενειών και των επιχειρήσεων, η οποία διοχετεύεται από την επέλαση της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής, η προσέγγιση του ιταλικού κράτους για συνεχή και ενισχυμένη ρευστότητα στην οικονομία έχει αποδόσει καρπούς. Ενδεικτικά, η παραγωγή φέτος αναμένεται πως θα ξεπεράσει κατά πολύ το 4,5% που προβλεπόταν τον Απρίλιο. Αντιθέτως φαίνεται πως η ανάπτυξη θα πλησιάζει το 6%, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Το νέο πακέτο μέτρων που προετοιμάζεται από το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει στην υποστήριξη των ειοδημάτων των νοικοκυριών, όσων συνταξιοδοτήθηκαν πρώιμα και άλλων κοινωνικών ομάδων. Στόχος είναι κατά κύριο λόγο να καλύψει όσα «κενά» δημιουργούνται από τα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, η δέσμη των μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει και κίνητρα για εύρεση εργασίας.

Τα μέτρα ενίσχυσης θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Θα πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό που υποβάλει η τρέχουσα κυβέρνηση υπό την αρχηγία του Μάριο Ντράγκι. Στον προϋπολογισμό θα συμπεριλαμβάνεται και πρόβλεψη για την ιταλική οικονομία μέχρι το 2024.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News