Κόσμος Πέμπτη 7/04/2022, 22:08
ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Προσπαθεί να επιστρέψει έργα τέχνης 42 εκατ.ευρώ σε ρωσικά μουσεία

Φινλανδία: Προσπαθεί να επιστρέψει έργα τέχνης 42 εκατ.ευρώ σε ρωσικά μουσεία

Η Φινλανδία επιδιώκει να επαναφέρει στη Ρωσία έργα τέχνης αξίας άνω των 42 εκατ. ευρώ (46 εκατ. δολαρίων) που κατέσχεσε στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

Η σκανδιναβική χώρα συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποσαφηνίσει τις λίστες κυρώσεων σχετικά με έργα τέχνης που ανήκουν σε μουσεία, συμπεριλαμβανομένων των «εθνικών θησαυρών», που έχουν δανειστεί σε μουσεία σε όλη την Ευρώπη, είπε ο Χααβίστο στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

«Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν λαμβάνουν υπόψη αυτή την ειδική κατάσταση κατά την οποία έργα που ανήκουν σε μουσεία μεταφέρονται στην Ευρώπη», είπε. «Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Προσπαθούμε να το επιλύσουμε, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε την τέχνη στους νόμιμους ιδιοκτήτες της το συντομότερο δυνατό και να αποφύγουμε κάθε αδικαιολόγητο χάος γύρω από αυτό το ζήτημα».

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, επιβάλλοντας κυρώσεις σε είδη όπως είδη πολυτελείας και έργα τέχνης αξίας άνω των 300 ευρώ το κομμάτι.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News