Κόσμος Πέμπτη 30/12/2021, 22:46
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Ρωσία: Αντιμέτωπη με μία χαμένη δεκαετία εξαιτίας των θανάτων ρεκόρ του Νοεμβρίου

Ρωσία: Αντιμέτωπη με μία χαμένη δεκαετία εξαιτίας των θανάτων ρεκόρ του Νοεμβρίου

Ο Νοέμβριος ήταν ο πιο θανατηφόρος μήνας της Ρωσίας μέχρι σήμερα από την πανδημία Covid-19, επιτείνοντας μια δημογραφική κρίση την οποία ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποκαλεί απειλή για το μέλλον της χώρας.

Καταγράφηκε ο αριθμός ρεκόρ 85.527 θανάτων από κορωνοϊό τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία σήμερα Πέμπτη. Πρόκειται για μια αύξηση 16% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αυξάνοντας τους συνολικούς θανάτους που συνδέονται με την Covid-19 στη Ρωσία σε περισσότερους από 625.000 από την έναρξη της πανδημίας.

«Το προσδόκιμο ζωής στη Ρωσία έχει υποχωρήσει κατά μια δεκαετία», είπε η Βέρα Κάρποβα, δημογράφος στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας που εκτιμά ότι η Covid-19 έχει μειώσει περισσότερα από τρία χρόνια από τη μέση διάρκεια ζωής, σε κάτω από τα 70 έτη. «Την τελευταία φορά που το προσδόκιμο ζωής ήταν 70 ήταν το 2012».

Η Ρωσία είχε αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων τον περασμένο μήνα εν μέσω του πεισματικά χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού, παρά την ευρεία διαθεσιμότητα του δικού της εμβολίου. 

Περίπου το 62% των Ρώσων έχουν επιτύχει ανοσία είτε από εμβολιασμό είτε από τη νόσησή τους από τον ιό, σύμφωνα με το κυβερνητικό κέντρο αναφοράς Covid-19.

Ο Πούτιν είπε την περασμένη εβδομάδα στη συνέντευξη Τύπου στο τέλος του έτους ότι η πτώση του προσδόκιμου ζωής στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου συνιστά απειλή για τη γεωπολιτική θέση της Ρωσίας και την οικονομία της εν μέσω αυξανόμενης έλλειψης εργατικού δυναμικού.

«Η μείωση του προσδόκιμου ζωής και η αύξηση της θνησιμότητας επιδεινώνει ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματά μας», είπε ο Πούτιν. «Από ανθρωπιστική και γεωπολιτική άποψη, ένας πληθυσμός 146 εκατομμυρίων σε μια τόσο τεράστια χώρα είναι εντελώς ανεπαρκής».

Τον Νοέμβριο η θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 17% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Τις πρώτες 29 ημέρες του Δεκεμβρίου, η θνησιμότητα μειώθηκε κατά 19,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου μήνα, με την Covid-19 να είναι η κύρια αιτία θανάτου.

Ο αριθμός των αναφερόμενων νέων καθημερινών μολύνσεων στη Ρωσία μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ από την κορύφωσή του στις αρχές Νοεμβρίου, παρόλο που η μετάλλαξη Όμικρον έχει ωθήσει τον αριθμό των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

Το στέλεχος δεν έχει γίνει ακόμη το κυρίαρχο στη Ρωσία, είπε η Άννα Πόποβα, επικεφαλής της κυβερνητικής υπηρεσίας παρακολούθησης της δημόσιας υγείας, στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών στην Αγία Πετρούπολη την Τρίτη.

«Μέχρι το τέλος του έτους, θα υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο θύματα της Covid από τότε που ξέσπασε η επιδημία. Αν και φαίνεται να υπάρχουν σημαντικά λιγότεροι θάνατοι το Δεκέμβριο από τον περασμένο μήνα, θα είναι σχεδόν 700.000 το 2021», είπε ο Ντμίτρι Κόμπακ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Tübingen στη Γερμανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News